За енергетску ефикасност болнице пет милиона КМ

Срна
Foto: Срна

ПРИЈЕДОР - Министар за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске Сребренка Голић најавила је данас да ће у пројекат енергетске ефикасности болнице "Доктор Младен Стојановић" Приједор бити уложено близу пет милиона КМ.

"Око четири милиона марака коштаће енергетско опремање централног блока и милион марака измјештање и изградња нове котловнице", рекла је Голићева новинарима у Приједору након састанка са градоначелником Приједора Далибором Павловићем и министром комуникација и транспорта у Савјету министара Војином Митровићем.

Према њеним ријечима, почетак реализације пројекта зависи од епидемиолошких мјера.

Она је подсјетила да је Влада Републике Српске путем овог министарства већ улагала у пројекте енергетске ефикасности у Приједору и то у пословну зграду Националног парка "Козара" и по 550.000 КМ за гимназију и за зграду психијатрије, која се налази поред централне зграде болнице.

Голићева је најавила да ће Влада Републике Српске пренијети без накнаде на град земљиште за развој нове индустријске зоне у насељу Горња Орловача како би Приједор кренуо у нове инвестиције.

Она је рекла да потенцијални инострани инвеститори свакодневно долазе градоначелнику, јер желе да граде неке пословне објекте и запошљавају.

Говорећи о ауто-путу Бањалука-Приједор, она је навела да је то жила куцавица привредног и економског развоја, да су проведене двије јавне расправе да би се изнашла најбоља рјешења и да је траса повећана за километар и по у односу на првобитно планирану.

Она истиче да је разлог за то смањење броја објеката за рушење и свео би се на четири стамбена објекта, 12 помоћних и један је већ срушен, од укупно 90 на подручју Приједора.

"Мања одступања која не ремете дужину ауто-пута могу се технички кориговати са носиоцем израде", рекла је Голићева.

Она је за понедјељак најавила састанак на којем ће се размотрити техничко рјешење, будући да је на план парцелације овог ауто-пута стављена заштита виталног националног интереса.

Министар комуникација и транспорта у Савјету министара Војин Митровић изјавио је данас да је добио дописе за трасу ауто-пута у којима се изражава негодовање и незадовољство планом парцелације.

"Данашње рјешење практично је превазишло све то проблеме", рекао је Митровић и додао да је број објеката предвиђених за уклањање занемарив у односу на стратешки пројекат.

Он је нагласио да ће свима којима имовина буде експроприсана бити надокнађена штета, да нико неће бити оштећен и да ће то бити сигурно на задовољство људи.

"Разговарали смо и о жељезничком саобраћају и повезивању пруге Бањалука – Приједор и иницијативи за повезивањем жељезнице даље са Бихаћем и реконструкцији пруге од Бихаћа ка Сплиту, такозване Унске пруге и на томе ћемо сигурно радити", додао је Митровић.

Он је најавио да ће покренути иницијативу да се ријеше питања безбједности саобраћаја на два пружна прелаза у Приједору и најавио је отварање граничног прелаза Нови Град да се привремено омогући теретни саобраћај према Хрватској.

Градоначелник Приједора Далибор Павловић рекао је да је од Министарства добио информације да су у највећем дијелу ријешени проблеми у вези са трасом ауто-пута Бањалука – Приједор.

"Са терена сам добио информацију да је остала спорна још једна дионица ауто-пута дужине око 100 метара, гдје је, према наводима грађана, ауто-пут превише близу кућа. Договорили смо да је реално могуће помјерити тај дио, чиме сматрамо да ће бити ријешен и тај проблем", додао је Павловић и најавио да ће посјетити грађане на терену и образложити рјешење.

Градоначелник и министри посјетили су приједорску болницу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана