Виде Ковачевић из Фоче љубав према свом послу пренио на насљеднице: Отац и кћерке поносно носе полицијску униформу

Данијела Бајић
Виде Ковачевић из Фоче љубав према свом послу пренио на насљеднице: Отац и кћерке поносно носе полицијску униформу

ФОЧА - Док су у цивилу, они су као и свака друга породица, али када обуку униформе, Виде Ковачевић из Фоче и његове двије кћерке, близнакиње Марина и Катарина, поносни су припадници Министарства унутрашњих послова Републике Српске.

Све је, причају Ковачевићи, почело причама и догодовштинама које је Виде редовно послије посла волио да испреда близнакињама, које су помно слушале. Марина је од малих ногу била готово сигурна да ће полицијско службовање бити животни пут којим ће поносно корачати, док се њена пет минута млађа сестра мало премишљала. Марина каже да се, гледајући очев дугогодишњи рад у служби, одлучила да 2018. конкурише за Полицијску академију, гдје је примљена као четврта на ранг-листи, од 1.200 кандидата.

- Отац је имао обичај да, када дође с посла, препричава разне ситуације које су му се тога дана дешавале на послу. Увијек ме је то интересовало, а велики утицај су имале криминалистичке серије и емисије које су само продубиле моје интересовање за ово - испричала је Марина, додајући да би љубав према овом послу данас-сутра вољела пренијети и на своју дјецу.

Додала да је се кроз ову професију свакодневно сусреће са новим људима, на чије понашање није навикла.

- На почетку је било чудно како се поставити, али то се временом промијени. У складу са њиховим понашањем понашам се и ја - казала је Марина, која упоредо са овим послом завршава и право.

Ништа мање поносна на свој позив није ни Катарина, која признаје да је велику улогу у њеном одабиру животног пута одиграла Марина. Постојао је страх да, како каже, нећу успјети, међутим, показало се супротно. 

- Дала сам све од себе да успијем и не разочарам тату и сестру. Мјесецима сам предано вјежбала и тренирала, што је на крају дало добре резултате - казала је Катарина. Из дана у дан све је, каже, сигурнија да је управо ово њен животни пут и да би се покајала да није послушала сестру, на коју се, прича, увијек може ослонити.

Најстарији Ковачевић, који је тренутно распоређен на мјесто криминалистичког техничара у Одјељењу криминалистичке полиције Полицијске управе Фоча, каже да ни слутио није да ће његове приче и догодовштине с посла утицати на одлуку близнакиња у одабиру професије. 

- Иако нисам био за то да Марина и Катарина крену мојим стопама, јер ово је веома тежак и захтјеван посао, данас сам јако поносан на њих. Нема тих ријечи којима бих могао описати моменте кад раме уз раме са мном униформи прођу Фочом. Срце ми тад буде велико као Русија - прича Виде.

У служби је, каже, прошао све и свашта, због чега је заједно са супругом покушао да их одговори од ове професије.

Портпарол Полицијске управе Фоча Свјетлана Говедарица каже да полицијски службеници, који су своју љубав према плавој униформи пренијели и на своју дјецу, пружају добар примјер другима.

- Поред породице Ковачевић, у овој полицијској управи имамо и браћу Врећо, који су такође близанци. Један од примјера је и колега Радовић, чији су синови, такође, постали наше колеге. Сви су они успјели захваљујући свом добром васпитању, учењу, залагању и упорности, али и љубави према полицијском послу - казала је Говедарица.

Интересовање

Свјетлана Говедарица је истакла да интересовање младих људи за посао полицијског службеника расте из године у годину.

- Сви се труде да буду успјешни, образовани и способни за обављање полицијског посла, што нам је посебно задовољство, јер се ти млади људи угледају на наше запослене који им пружају добар и позитиван примјер - казала је Говедарица.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана