Већина у Котор Варошу напукла на сукобу бизнисмена

Милијана Латиновић
Већина у Котор Варошу напукла на сукобу бизнисмена

Котор Варош - Сукоб бизнисмена због уносних послова у Котор Варошу прелио се у салу которварошког парламента, гдје је дошло до пуцања скупштинске већине због изградње једног пословног објекта.

Сједница Скупштине општине Котор Варош која је била заказана за петак није одржана, а проблем је настао због планираног разматрања одлуке о приступању изради регулационог плана “Топоље 1”. Тим планом, чији су највећи заговорници чланови владајуће коалиције ПДП и ДНС, предвиђено је да на три године буде забрањена било каква изградња на земљишту које је купила компанија “Славуљица” из Теслића. Ова компанија посједује ланац бензинских пумпи и трговачких центара и план јој је да прошири пословање и на Котор Варош, због чега је купила земљиште и започела прикупљање документације за изградњу објекта. Земљиште се налази на улазу у Котор Варош из правца Бањалуке, а према незваничним информацијама, против изградње пословног центра већ дуже вријеме лобира неколико которварошких привредника.

Иницијативу за доношење регулационог плана покренуо је ПДП, али је она наишла само на подршку ДНС-а.

- Иницијатива је изазвала раскол у владајућој коалицији јер је оцијењена незаконитом и неприхватљивом с обзиром на то да Котор Варош важи за један од градова са најбољим пословним амбијентом и највишом стопом запослености у РС, а постоји и реална опасност да компанија “Славуљица” поднесе тужбу против општине. СДС није желио да је подржи из простог разлога што би на тај начин послао поруку да је против милионске инвестиције и запошљавања радника. Резервисана је и СДА, док одборници СП-а, који су се у посљедње вријеме прилично дистанцирали од владајуће коалиције, не долазе на сједнице Скупштине општине - рекао је за “Глас Српске” извор из владајуће коалиције у Котор Варошу.

Резервни план, према ријечима нашег саговорника, било је придобијање опозиционих странака, али су давање подршке одбили и СНСД и коалиција ХДЗ БиХ/ХНС БиХ, док је један одборник Уједињене Српске у оваквој констелацији односа био неважан.

Једина могућност на крају је била да сједница буде помјерена за уторак, када одборнике чека исти дневни ред.

- Као покушај компромиса је предложено да одлука о спорном регулационом плану буде донесена једногласно, односно да је подржи свих 27 одборника. У супротном је неизвјесно да ли ће бити усвојена - рекао је наш саговорник.

У политичким партијама које су заступљене у которварошком парламенту у петак нико није желио да коментарише овај случај, а на телефонске позиве нису одговарали ни начелник општине Зденко Сакан ни потпредсједник Скупштине општине Раденко Чупић, који су кадар ПДП-а.

Покушали смо да ступимо у контакт и са власником компаније “Славуљица” Милорадом Славуљицом, али ни он није одговарао на телефонске позиве.

Усијани телефони

Телефони у Котор Варошу су, према незваничним информацијама, били усијани уочи заказане сједнице Скупштине општине.

- Заговорници одлуке о регулационом плану покушавали су на све начине и на свим странама придобити подршку. Не само да су лобирали код предсједника странака у Котор Варошу, него су покушали и да појединачно сломе одборнике - рекао је саговорник “Гласа Српске” из једне од странака.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана