Утврдити јасне критеријуме за избор ученика генерације

Срна
Foto: Илустрација

БАЊАЛУКА - Омбудсмани за људска права БиХ и омбудсман за дјецу Републике Српске позвали су све основне и средње школе у БиХ да на почетку сваке школске године утврде јасне критеријуме за избор најбољег ученика генерације, систем бодовања и примјену законских и подзаконских прописа.

Омбудсмани су у досадашњем раду уочили да се одређен број жалби тиче повреде права дјеце у основним и средњим школама у поступку избора ученика генерације, саопштено је из ове институције.

Омбудсмани за људска права Љубинко Митровић, Јасминка Џумхур и Нивес Јукић, те омбудсман за дјецу Српске Драгица Радовић сматрају да је од изузетне важности да се води више рачуна о дефинисању свих формалних услова за избор ученика генерације, те да се сви придржавају позитивних законских и подзаконских прописа.

Неопходно је и да се поступци избора ученика генерације воде транспарентно, уз активно учешће дјеце и њихових родитеља, при чему се увијек треба руководити најбољим интересом дјетета, наведено је у саопштењу.

Према мишљењу омбудсмана, поступањем школа на овај начин избјегла би се угрожавања и кршења права дјетета, посебно узимајући у обзир да постоје примјери када дјеца изражавају висок степен забринутости и анксиозности.

Омбудсмани подсјећају да је право дјетета на образовање од изузетне важности за уживање свих других права и слобода, и то грађанско-политичких, економско-социјалних, културних права и слобода сваког лица.

Они подсјећају и да право на образовање има велику улогу у очувању културног и националног идентитета, а принцип најбољег интереса дјетета захтијева од свих органа надлежних за процесе образовања у БиХ да предузму напоре који ће резултирати успостављањем окружења које подржава личност ученика, уз одсуство било каквог облика дискриминације.

Омбудсмани истичу да дјеца у оквиру образовног система развијају осјећај за властиту културу и припадност својој заједници, односно друштвеној групи, прихватајући норме и вриједности друштва у којем одрастају због чега је неопходно да се дјеци пруже примјери доброг поступања и добре праксе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана