Utvrditi jasne kriterijume za izbor učenika generacije

Srna
Foto: Ilustracija

BANjALUKA - Ombudsmani za ljudska prava BiH i ombudsman za djecu Republike Srpske pozvali su sve osnovne i srednje škole u BiH da na početku svake školske godine utvrde jasne kriterijume za izbor najboljeg učenika generacije, sistem bodovanja i primjenu zakonskih i podzakonskih propisa.

Ombudsmani su u dosadašnjem radu uočili da se određen broj žalbi tiče povrede prava djece u osnovnim i srednjim školama u postupku izbora učenika generacije, saopšteno je iz ove institucije.

Ombudsmani za ljudska prava Ljubinko Mitrović, Jasminka Džumhur i Nives Jukić, te ombudsman za djecu Srpske Dragica Radović smatraju da je od izuzetne važnosti da se vodi više računa o definisanju svih formalnih uslova za izbor učenika generacije, te da se svi pridržavaju pozitivnih zakonskih i podzakonskih propisa.

Neophodno je i da se postupci izbora učenika generacije vode transparentno, uz aktivno učešće djece i njihovih roditelja, pri čemu se uvijek treba rukovoditi najboljim interesom djeteta, navedeno je u saopštenju.

Prema mišljenju ombudsmana, postupanjem škola na ovaj način izbjegla bi se ugrožavanja i kršenja prava djeteta, posebno uzimajući u obzir da postoje primjeri kada djeca izražavaju visok stepen zabrinutosti i anksioznosti.

Ombudsmani podsjećaju da je pravo djeteta na obrazovanje od izuzetne važnosti za uživanje svih drugih prava i sloboda, i to građansko-političkih, ekonomsko-socijalnih, kulturnih prava i sloboda svakog lica.

Oni podsjećaju i da pravo na obrazovanje ima veliku ulogu u očuvanju kulturnog i nacionalnog identiteta, a princip najboljeg interesa djeteta zahtijeva od svih organa nadležnih za procese obrazovanja u BiH da preduzmu napore koji će rezultirati uspostavljanjem okruženja koje podržava ličnost učenika, uz odsustvo bilo kakvog oblika diskriminacije.

Ombudsmani ističu da djeca u okviru obrazovnog sistema razvijaju osjećaj za vlastitu kulturu i pripadnost svojoj zajednici, odnosno društvenoj grupi, prihvatajući norme i vrijednosti društva u kojem odrastaju zbog čega je neophodno da se djeci pruže primjeri dobrog postupanja i dobre prakse.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana