Ученици Економске школе из Бијељине указали на проблем насиља у везама

Срна
Ученици Економске школе из Бијељине указали на проблем насиља у везама

БИЈЕЉИНА - У Центру за културу “Семберија” у Бијељини вечерас је представљен кратки филм ученика Економске школе под називом “Кад љубав боли” у којем је указано на проблем насиља у адолесцентским везама.

Ученица ове школе Катарина Стевић рекла је да је ова тема јако осјетљива, о којој се јако мало прича, иако ти случајеви међу вршњацима нису ријетки и да су жељели да укажу на проблеме с којима се сусрећу млади.

“Одлучили смо да наведемо младе да почну да размишљају о овој теми, да не ћуте, не трпе и пријаве насиље”, навела је она, те додала да се адолесценти за помоћ могу обратити школском психологу, педагогу, Центру за социјални рад, полицији, родитељима или пријатељима.

Стевићева је рекла да млади углавном нису свјесни посљедица које насиље оставља, да они на тај начин губе повјерење у себе и друге, самопоштовање, те имају погрешну представу о томе како љубав треба да изгледа.

Ученица Јелена Петрић рекла је да су прошли едукацију о овој теми како би научили да препознају све облике насиља.

Она је додала да су на овом пројекту радили око два мјесеца, имали су разне радионице, након чега је реализован овај пројекат.

“Млади данас љубомору, посесивност сврставају у показивање љубави, што није тако”, рекла је она, те да су кроз филм овај жељели да укажу младима шта је то веза и која су њихова права у њој.

Она је навела да је фокус на едукацији младих, прије самог ступања у везу.

Осим филма, ученици ове школе представили су и кратак програм којим су појаснили како је настао тим “Риспект” /Respect/, који је направио овај филм, као и активности које су имали током рада у “Апшифт” /Unshift/ пројекту.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана