Убрана џиновска гљива пухара од три килограма

С. М.
Убрана џиновска гљива пухара од три килограма

Рогатица - Велики број кишних дана са пуно влаге у земљишту погодовао је расту гљива, што је посебно обрадовало рогатичке гљиваре, који слободно вријеме проводе у сакупљању вргања, сунчаница, рујница, мрке трубице и других гљива.

Неки од њих су на томе и профитирали, па су ове шумске плодове продавали откупљивачима, а има и оних који су на овај начин зарадили и више стотина, али и хиљада марака.

Ипак, много је више оних који су гљиве брали за своју душу и од њих спремали укусне специјалитете. Међу њима је и Дражен Лимић из Рогатице, који је надомак села Пешурићи на падинама Сјемећа убрао неколико великих пухара, у народу познатих као бабин сир, а једна њих је била тешка више од три килограма.

Божидар Станар из Рогатице, велики заљубљеник у гљиве, до кога је дошао и пар оних које је убрао Лимић, казао је да је ријеч о “џиновским гљивама”, по величини и по квалитету.

- Једрог су и бијелог меса, а то значи да су јестиве. Чим почну жутјети, нису више за јело и треба их бацати - казао је овај осамдесеттрогодишњи мјештанин.

Станар, као страствени гљивар, испричао је да је прије три године на обронцима Витња убрао пухару која није могла да стане у канту водењачу, а било је примјерака величине фудбалске и рукометне лопте. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана