У Зворнику одржан математички камп за талентовану дјецу

СРНА
Foto: СРНА

ЗВОРНИК- У Зворнику је данас одржан математички камп за талентовану дјецу са подручја овог града и општине Осмаци с циљем проширивања математичких знања ученика, као и њихове мотивације да изучавају математику

Професор математике и физике у Основној школи „Алекса Шантић“ у Осмацима Рајко Зекић рекао је новинарима да су Друштво математичара Републике Српске и град Зворник преузели обавезу да организују овај камп с циљем да се подрже дјеца која посвећују вријеме изучавању математичких садржаја.

Зекић је додао да је пројекат почео да се реализује на овом подручју под називом „Зимски математички камп“, али је пандемија вируса корона успорила његово провођење, па је сада одржава под новим називом.

Предсједник Друштва математичара Републике Српске Видан Говедарица рекао је да је рад са талентованим младим математичарима једна од најважнијих компонената образовног система у Српској.

„Развој друштва се темељи на надареним младим математичарима чије знање свакако треба развијати и надограђивати, јер су ти људи будућност друштва“, навео је Говедарица и нагласио да се у најразвијенијим земљама велика пажња поклања раду са младим математичким талентима.

Подсјетивши да је Друштво математичара Републике Српске основано 1994. године, Говедарица је рекао да се у почетку највише пажње посвећивало раду са талентованим младим математичарима, али да је посљедњих година финансијска подршка овом пројекту недовољна.

Учесник математичког кампа Ирена Спасојевић, ученица осмог разред Основне школе /ОШ/ „Свети Сава“ Зворник, рекла је да је математику завољела у петом разреду када је овом предмету посветила више пажње, што је дало одличне резултате.

Она је додала да је математика веома важна, али да се треба вјежбати у континуитету, јер се без вјежбе губи ритам математичког знања које је касније веома тешко надокнадити.

Марко Зарић, ученик шестог разреда ОШ „Свети Сава“, рекао је да је математички камп вид подршке надареним ученицима, што доказује да је школи стало до младих талената које жели да изведе на прави пут. Он је подсјетио да је прошле године на Регионалном такмичењу из информатике био други. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана