У Приједору скуп подршке Србима на Косову и Метохији

Срна
У Приједору скуп подршке Србима на Косову и Метохији

ПРИЈЕДОР - У Приједору је вечерас одржан скуп подршке Србима на Косову и Метохији, а организатори из неформалне групе “Самопоштовање” кажу да су на овај начин жељели да укажу на очајан положај преосталог српског становништва у јужној покрајини.

Члан групе Борис Радаковић рекао је да већ годинама српски народ на Косову и Метохији трпи тортуру албанских сепаратистичких власти, а посљедње је било недавно рањавање Србина и смрт старице током таласа насиља косовске полиције на сјеверу покрајине.

“Ти инциденти су учестали. Овим протестом жељели смо да укажемо на очајан положај преосталог српског становништва на Косову и Метохији које је животно угрожено, као и њихова имовина”, рекао је Радаковић новинарима на Тргу мајора Зорана Карлице.

Он каже да су на овај начин жељели да пошаљу поруку властима и међународној заједници да српски народ не може мирно да гледа зло које се дешава сународницима на Косову и Метохији и на свим другим мјестима гдје је угрожен.

Радаковић се нада да ће у будућности моћи да организују и озбиљније акције као што је прикупљање хуманитарне помоћи, одлазак на Косово и Метохију и давање директне подршке том становништву.

Из “Самопоштовања” наводе да ће наставити да прате ситуацију и у Црној Гори и у неки другим областима гдје је спрски народ угрожен.

“Активни смо тек од септембра прошле године и базирали смо се на догађаје у граду Приједору, али су нас недавни инциденти подстакли да се почнемо бавити и питањем положаја српског народа на Косову и Метохији”, рекао је Радаковић, алудирајући на то што су косовски полицајци ранили Срећка Софронијевића /36/ у Звечану, док је Верица Ђелић /71/ умрла усљед тровања од хемикалија које су коришћене приликом интервенције.

Он истиче да у “Самопоштовању” планирају да омасове организацију, да се региструју и да пруже конкретну помоћ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана