U Prijedoru skup podrške Srbima na Kosovu i Metohiji

Srna
U Prijedoru skup podrške Srbima na Kosovu i Metohiji

PRIJEDOR - U Prijedoru je večeras održan skup podrške Srbima na Kosovu i Metohiji, a organizatori iz neformalne grupe “Samopoštovanje” kažu da su na ovaj način željeli da ukažu na očajan položaj preostalog srpskog stanovništva u južnoj pokrajini.

Član grupe Boris Radaković rekao je da već godinama srpski narod na Kosovu i Metohiji trpi torturu albanskih separatističkih vlasti, a posljednje je bilo nedavno ranjavanje Srbina i smrt starice tokom talasa nasilja kosovske policije na sjeveru pokrajine.

“Ti incidenti su učestali. Ovim protestom željeli smo da ukažemo na očajan položaj preostalog srpskog stanovništva na Kosovu i Metohiji koje je životno ugroženo, kao i njihova imovina”, rekao je Radaković novinarima na Trgu majora Zorana Karlice.

On kaže da su na ovaj način željeli da pošalju poruku vlastima i međunarodnoj zajednici da srpski narod ne može mirno da gleda zlo koje se dešava sunarodnicima na Kosovu i Metohiji i na svim drugim mjestima gdje je ugrožen.

Radaković se nada da će u budućnosti moći da organizuju i ozbiljnije akcije kao što je prikupljanje humanitarne pomoći, odlazak na Kosovo i Metohiju i davanje direktne podrške tom stanovništvu.

Iz “Samopoštovanja” navode da će nastaviti da prate situaciju i u Crnoj Gori i u neki drugim oblastima gdje je sprski narod ugrožen.

“Aktivni smo tek od septembra prošle godine i bazirali smo se na događaje u gradu Prijedoru, ali su nas nedavni incidenti podstakli da se počnemo baviti i pitanjem položaja srpskog naroda na Kosovu i Metohiji”, rekao je Radaković, aludirajući na to što su kosovski policajci ranili Srećka Sofronijevića /36/ u Zvečanu, dok je Verica Đelić /71/ umrla usljed trovanja od hemikalija koje su korišćene prilikom intervencije.

On ističe da u “Samopoštovanju” planiraju da omasove organizaciju, da se registruju i da pruže konkretnu pomoć.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana