У овој општину у БиХ прошле године рођено само једно дијете

ГС
Foto: Илустрација

Ријеч је о Босанском Грахову из којег, због недостатка посла и неусловног живота, повратници постају исељеници.

Смјештено у идиличном пејзажу, на расксници путова који воде за Далмацију, Лику, Херцеговину и Босну, угнијездило се Босанско Грахово, данас готово напуштени град.

С просјечном старошћу становништва већом од 52 године, по задњем попису, било је “најстарија” општина у БиХ, а данас је та бројка вјеројатно и већа.

-Један показатељ да је то врло стара општина, да не живи пуно младих људи – у цијелој протеклој години рођено је само једно дијете, а умрло је 29 особа – наводи Диана Мамић, директорка Завода за јавно здравство Кантона 10.

Бројност ученика у већини разреда основне школе је испод педагошких стандарда.

-Ову школску годину су уписана 4 ученика првог разреда. Претходну годину било је мало боље стање – имамо 5 ученика. Сљедеће године исто. Све се врти око тог броја 5-6. За три године, рецимо, ту је мало већа бројка, њих је 9 – стиче Обренка Новак, директорка Основне школе Грахово.

И то све под условом да ни једна од тих поридица, у потрази за бољим животом, не оде у иностранство, а ту су и одласци због школовања.

-Добар дио младих, кад заврше средњу школу овдје, одлази даље на школовање – Бањалука, Београд, Сарајево… Заиста, како ко гдје има кога, тамо и одлази. Али она страшна судбина нас је што се не рађа младост, дјеца се не рађају – говори општински начелник Урош Ђуран (СНСД).

Иако се увијек тешко живјело, кажу, прије десетак година је било боље.

-Било је више народа, боље се живјело, био је већи сточни фонд – сад је то све мање и мање, народ одлази, омладина одлази, нема посла. Највећи проблем је што нема посла, нема запошљавања и млади су присиљени да напусте Босанско Грахово – објашњава Војка Бенић, повјереница МЗ Преодац.

А, и оно мало привредника и занатлија послује у немогућим условима.

–Те своје дневне пазаре што морају да предају у банку – неко носи у Дрвар, неко у Ливно. Да ли то иде сваки дан или сваки други дан – заиста не знам, али Грахову недостаје банка. Нико неће да отвори ту пословницу – нема финансијскога пословања да им се то исплати –  упозорава Ђуран у изјави за ФТВ.

Босанско Грахово је из рата изашло без иједног цијелог крова, разрушени дјечји вртић жуди за обновом, а центар града и данас подсјећа на недавну прошлост, преноси Српскаинфо.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана