У Костајници обиљежене 24 године од одбране западних граница Српске

Срна
У Костајници обиљежене 24 године од одбране западних граница Српске

Костајница - У Костајници су данас полагањем вијенаца на споменик борцима погинулим у одбрамбено-отаџбинском рату обиљежене 24 године од одбране западних граница Републике Српске од хрватске агресије.

Вијенце су положили начелник општине Драго Бундало, делегације некадашњих припадника Војске Републике Српске борбене групе "Баљ" и Борачке организације општине Костајница.

Бундало је рекао Срни да је током хрватске агресије на Костајницу пало око 6.000 граната и да је причињена огромна материјална штета.

"Штета је процијењена на 40 милиона КМ, али и поред тако великих разарања успјели смо да се опоравимо и данас, у миру, настављамо да градимо и развијамо нашу општину", истакао је Бундало.

У вријеме напада хрватских снага, Душан Ђенадија био је командант борбене групе "Баљ", коју су чинили борци из Костајнице, Приједора, Новог Града, Козарске Дубице и хаубичке батерије из Бањалуке.

Он се и данас поноси одбраном Костајнице 1995. године, а посебно локалним становништвом које је, како каже, дало највећи допринос јер није напуштало ове просторе, што је обавезало и мотивисало војску да брани град.

Ђенадија је нагласио да хрватска војска није успјела да преко срушеног моста на ријеци Уни пређе на подручје Костајнице и додао да није било губитака у војним редовима, а спријечени су и већи цивилни губици.

"Имали смо три цивилне жртве, што није много страдања имајући у виду сусједне општине и силину напада. Томе је допринијела линија одбране на самој обали Уне, али и дисциплинованост и одговорност људи који су бранили своју дјецу и унучад", наглашава Ђенадија.

Централна манифестација обиљежавања 24 године од одбране западних граница Републике Српске од хрватске агресије одржава се данас у Новом Граду.

У хрватској агресији на подручју западнокрајишких општина Козарска Дубица, Нови Град и Костајница 18. и 19. септембра 1995. године убијено је више од 100 цивила и војника.

Насеља и градови су претрпјели велика разарања и штету, а, према подацима општинских комисија о процјени материјалне штете, у Новом Граду она износи 83,3 милиона КМ, у Костајници 40 милиона КМ, а у Козарској Дубици 50,4 милиона КМ.

Одбрана западнокрајишких општина од хрватске агресије сматра се догађајем значајним за одбрану Републике Српске и одлуком Владе Српске сврстан је међу најзначајније датуме новије историје.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана