U Kostajnici obilježene 24 godine od odbrane zapadnih granica Srpske

Srna
U Kostajnici obilježene 24 godine od odbrane zapadnih granica Srpske

Kostajnica - U Kostajnici su danas polaganjem vijenaca na spomenik borcima poginulim u odbrambeno-otadžbinskom ratu obilježene 24 godine od odbrane zapadnih granica Republike Srpske od hrvatske agresije.

Vijence su položili načelnik opštine Drago Bundalo, delegacije nekadašnjih pripadnika Vojske Republike Srpske borbene grupe "Balj" i Boračke organizacije opštine Kostajnica.

Bundalo je rekao Srni da je tokom hrvatske agresije na Kostajnicu palo oko 6.000 granata i da je pričinjena ogromna materijalna šteta.

"Šteta je procijenjena na 40 miliona KM, ali i pored tako velikih razaranja uspjeli smo da se oporavimo i danas, u miru, nastavljamo da gradimo i razvijamo našu opštinu", istakao je Bundalo.

U vrijeme napada hrvatskih snaga, Dušan Đenadija bio je komandant borbene grupe "Balj", koju su činili borci iz Kostajnice, Prijedora, Novog Grada, Kozarske Dubice i haubičke baterije iz Banjaluke.

On se i danas ponosi odbranom Kostajnice 1995. godine, a posebno lokalnim stanovništvom koje je, kako kaže, dalo najveći doprinos jer nije napuštalo ove prostore, što je obavezalo i motivisalo vojsku da brani grad.

Đenadija je naglasio da hrvatska vojska nije uspjela da preko srušenog mosta na rijeci Uni pređe na područje Kostajnice i dodao da nije bilo gubitaka u vojnim redovima, a spriječeni su i veći civilni gubici.

"Imali smo tri civilne žrtve, što nije mnogo stradanja imajući u vidu susjedne opštine i silinu napada. Tome je doprinijela linija odbrane na samoj obali Une, ali i disciplinovanost i odgovornost ljudi koji su branili svoju djecu i unučad", naglašava Đenadija.

Centralna manifestacija obilježavanja 24 godine od odbrane zapadnih granica Republike Srpske od hrvatske agresije održava se danas u Novom Gradu.

U hrvatskoj agresiji na području zapadnokrajiških opština Kozarska Dubica, Novi Grad i Kostajnica 18. i 19. septembra 1995. godine ubijeno je više od 100 civila i vojnika.

Naselja i gradovi su pretrpjeli velika razaranja i štetu, a, prema podacima opštinskih komisija o procjeni materijalne štete, u Novom Gradu ona iznosi 83,3 miliona KM, u Kostajnici 40 miliona KM, a u Kozarskoj Dubici 50,4 miliona KM.

Odbrana zapadnokrajiških opština od hrvatske agresije smatra se događajem značajnim za odbranu Republike Srpske i odlukom Vlade Srpske svrstan je među najznačajnije datume novije istorije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana