У Херцеговини три врсте отровних змија - серума има довољно

Срна
Foto: Агенције

ТРЕБИЊЕ- У источној Херцеговини постоји 13 врста змија од којих су отровне поскок, шарка и шарган, овог прољећа није забиљежен ниједан ујед змије, а у требињском Дому здравља кажу да имају довољно серума против змијског отрова.

Замјеник директора Дома здравља Радован Тодоровић рекао је Срни да у случају уједа змије грађани одмах треба да се јаве Служби хитне медицинске помоћи и да саслушају савјете и упутства доктора.

"Ако су у могућности, да што прије дођу до Хитне помоћи или да сачекају долазак екипе Хитне помоћи. Такође, потребно је подвезати мјесто изнад уједа змије", истакао је Тодоровић.

Биолог Мићо Милошевић рекао је Срни да на подручју Херцеговине постоји 13 врста змија од којих су само три врсте отровне, а то су поскок, шарка и шарган.

"Поскок је најзаступљенији, познат је у народу да има цик-цак шаре на леђима и кожни израштај на носу или такозвани рог, они су најближи род змијама звечаркама", навео је Милошевић.

Он је додао да је шарган врста змије која се налази на високим планинама, да јесте отровна, али није фатална за човјека и угрожена је врста, док је шарка такође планинска врста змије.

Милошевић је рекаода су змије сатанизоване у народу, јер има неколико отровница, али највећи број врста није опасан и потребне су у еколошком ланцу исхране, јер чисте природу од пацова, глодара и према томе су корисне.

"Битно је рећи да змије нису агресивне и никада не нападају људе из чиста мира, већ само из самоодбране кад сматрају да су угрожене, односно кад човјек најчешће непажњом угрози њихово станиште", нагласио је Милошевић.

Он је истакао да не треба угрожавати хармоничан ланац исхране у природи у коме змије имају своју веома важну улогу, те препоручује људима да обрате пажњу приликом кретања кроз природу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана