У гостима открио чари древног инструмента: Осмогодишњак најмлађи гуслар у Бањалуци

ГС
Foto: Независне новине

БАЊАЛУКА - Звук гусала, традиционалног инструмента, који се у ово модерно вријеме све мање чује, одјекује у породичној кући Предрага и Вукосаве Говедарице, јер управо њихов син Никола већ годину дана из руке не испушта гудало и најмлађи је гуслар у Бањалуци, а вјероватно и у Републици Српској.

Осмогодишњи Никола Говедарица ученик је другог разреда Основне школе "Бранко Радичевић" у Бањалуци, предсједник је разреда, а како каже за "Независне новине", осим гусала, још воли и математику.

Истиче да је први пут у руке узео гусле прошле године, када је био у гостима код ујне, у Сарајеву, и како прича, од тада се родила љубав према овом инструменту.

"Свидио ми се изглед гусала и њихова мелодија, а те прве гусле нису биле ни подмазане, а добро су звучале, иако су старе шездесетак година. Тада сам почео, онда се то прочуло у мојој породици, па су ми кумови купили гусле, пронашли су неког човјека у Палама који прави дјечје гусле и поклонили су ми их за нашу крсну славу", прича Никола, који је донедавно био самоук, али већ мјесец и по дана има учитеља, народног гуслара Васу Драшковића.

"Волим гусле јер су оне дио наше традиције, имају лијепу мелодију, лијепо изгледају, а ми смо нико и ништа без традиције", прича млади гуслар, који је овај предивни инструмент пажљиво описао и истакао да се гусле обично праве од јаворовог дрвета, док су струне од коњске длаке.

Прича да је засад имао наступ у својој школи, на Међународном сајму туризма у Бањалуци, а био је и најмлађи члан на скупу гуслара у Пријаковцима, гдје су наступали најбољи гуслари Удружења гуслара и епских пјесника "Стари Вујадин" Бањалука и како каже, добио је најјачи аплауз.

"Увијек ће постојати неко ко ће традицију наставити, неће је заборавити и преносиће је на друге. Замолио бих и остале да свирају гусле, јер ми без традиције нисмо нико и ништа, а гусле имају и лијепу мелодију. Ја сам већ задивио своје другаре из разреда, па сад и они желе да свирају гусле. Имам пуно обавеза, вјежбам три пута дневно, али имам и пуно задаће, па морам мало и оставити гусле", прича овај талентовани дјечак и поручује свима уз пјесму коју су он и учитељ компоновали важну поруку, а то је: "Остајте овдје."

Да га је Никола импресионирао од првог тренутка када га је угледао, потврдио је за "Независне новине" Васо Драшковић, народни гуслар и предсједник Удружења гуслара и епских пјесника "Стари Вујадин" Бањалука.

"Никола је један од најмлађих почетника и полазника наше школе при Удружењу, не само у Бањалуци, већ и у Републици Српској. Богу хвала да се код њега појавила жеља, воља и љубав да учи гуслати и пјевати уз гусле. Он је понос и нада, не само за своје родитеље, већ и за цјелокупно наше друштво и српски народ", каже Драшковић, који и сам израђује гусле, али напомиње да су гусле више од самог инструмента, оне су историја, истина, традиција, обичај.

"Историја и традиција наших народа и Срба поготово је везана кроз историју и развој гусала. Овај дјечак, овако дражестан и отворен, који је приграбио гусле је знак да оне никад неће застарјети и бити превазиђене", прича народни гуслар Васо Драшковић.

Поносни су и Николини родитељи, а мајка Вукосава Говедарица каже за "Независне новине" да је мислила на почетку да ће то бити краткотрајна радозналост, како обично бива код дјеце.

"Мислила сам он ће се мало поиграти гуслама и да ће му ускоро досадити, али Никола је био упоран, тако да сам видјела да он заиста жели да има гусле, а он је дијете које воли традицију и наше српске обичаје и пресрећни смо због тога", прича она.

Милана Копрена, педагог у Основној школи "Бранко Радичевић" у Бањалуци, каже за "Независне новине" да се диче свим ученицима који афирмишу систем добрих вриједности кроз умјетност, традицију, развијање писане ријечи, баш као Никола.

"Наша школа је препознатљива по одржавању 'Дана матерњег језика', који обиљежавамо дуже од 15 година, а ове године први пут били смо другачији и посебни учешћем нашег Николе на тој манифестацији гдје је показао своје прве кораке, умијеће и успјех свирајући гусле", казала је Копрена.

Да је пресрећна што у свом разреду има ученика као што је Никола Говедарица, истакла је и његова учитељица Ирена Милошевић.

"С обзиром на то да сам ја завршила и нижу и средњу музичку школу и имам одређена знања из музичке умјетности, подржавам Николу од првог дана и дајем му вјетар у леђа да вјежба и иде на часове свирања. Прије три или четири мјесеца Никола ми је пришао са идејом да донесе гусле и да нешто одсвира. Ја сам, наравно, прихватила идеју да нам припреми један час свирања на традиционалном инструменту, што је он и учинио. Интересантно и врло похвално је да су сви са одушевљењем то прихватили, добио је свој први громогласни аплауз и своју прву публику, а након тога тај исти час је одржао и у осталим одјељењима другог разреда и сва дјеца су била одушевљена. Постао је популаран међу својим вршњацима јер свира на инструменту на коме не свира нико други у школи", прича учитељица Милошевић.

Напомиње да су гусле врло специфичан инструмент, као и да су на УНЕСКО-овој листи нематеријалног културног насљеђа од 2018. године.

"Свирање на гуслама је захтјевно и од гуслара се тражи свакодневно вјежбање и рад и ја сам сигурна да ће Никола бити успјешан и поносна сам на њега и желим да он буде чувар наше традиције", каже она.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана