У Фочи представљена књига "Хирургија/кирургија", заједничко дјело пет факултета у БиХ

Срна
У Фочи представљена књига "Хирургија/кирургија", заједничко дјело пет факултета у БиХ

ФОЧА- Књига "Хирургија/кирургија", први је уџбеник из ове гране медицине љекара из БиХ, а у његовом писању, које је трајало три године, значајан допринос дали су и професори Медицинског факултета у Фочи, односно хирурзи Универзитетске болнице, истакнуто је на промоцији одржаној у тој установи.

Један од главних уредника књиге, професор хирургије Медицинског факултета у Тузли Самир Делибеговић истакао је синоћ на промоцији да ово капитално дјело садржи 22 поглавља на 1.246 страница и да је резултат рада 25 професора и доцената са факултета из Тузле, Сарајева, Бањалуке, Мостара и Фоче.

- Наши студенти до сада су користили уџбенике из Београда, Загреба или англосаксонску литературу, а сада први пут имамо ауторе из БиХ. Обимнија је од других књига из земаља у окружењу зато што се хирургија развија, а има неколико карактеристика које је издвајају од других, као што је педијатријска хирургија, коју немају друге књиге као засебно поглавље - навео је Делибеговић.

Он је додао да је књига "рођена" у Бањалуци јер је прелом радила графички дизајнер Ванеса Ковач, а из Бањалуке је и пи-ар овог пројекта Славица Ђукић.

Декан Медицинског факултета у Фочи Дејан Бокоњић истакао је немјерљив значај ове књиге у школовању студената.

- Садржи све нове процедуре и постулате из хирургије. Нама је велика част и задовољство што су и наши професори са катедре за хирургију учествовали у њеном писању, чиме смо препознати као озбиљна академска институција која даје еминентне професоре - навео је Бокоњић и додао да је ово добар примјер сарадње професора и хирурга из цијеле БиХ.

Професор хирургије на Медицинском факултету у Фочи Радмил Марић учествовао је у писању поглавља о општој трауматологији.

- Књига у потпуности задовољава стандарде за студенте, специјализанте, љекаре хирурге. Ово је успјех и нашег факултета који постоји 27 година и мислим да му је ово највећа награда која је могла да му се деси током ове године- рекао је Марић.

Шеф катедре за хирургију Медицинског факултета у Фочи, доцент Ненад Лаловић истакао је да су аутори књиге у самом почетку писања били скептични, али да је превладао ентузијазам.

- Ово ће бити једно фундаметално дјело које ће остати иза нас и које ће се преносити са генерације на генерацију. Ја сам, заједно са академиком Вељком Марићем, аутор три поглавља - хирургија јетре, хирургија жучне кесе и жучних водова и хирургија слезине - рекао је Лаловић.

Он је напоменуо да је књига доминантно намијењена студентима медицине, стоматологије и здравствене његе, али и младим љекарима, као и специјализантима из области абдоминалне хирургије.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана