У Добоју прослављен јеврејски празник Пурим

Срна
У Добоју прослављен јеврејски празник Пурим

ДОБОЈ - Јеврејски празник Пурим, који се слави као знак сјећања на избављење Јевреја од истребљења током њиховог ропства у Персији, прослављен је у Јеврејском културном центру у Добоју.

Предсједник Јеврејске општине у Добоју Данијел Атијас рекао је да се Пурим или Естерин празник прославља на 14. адар, односно датум када је везир персијског цара Аман одлучио да изврши покољ над Јеврејима симболично бацивши коцку, која се на хебрејском назива пур.

Он је током историјског часа навео да је за ослобађање Јевреја од ропства најзаслужнија била царева жена јеврејског поријекла Естер, која је успјела да открије Аманову завјеру и лукавством од персијског цара Ахашвероша измолила спас свог народ од страдања.

"Према јеврејском обичају, током бесједе о Естер, обавезно је стварање буке, најчешће чегртаљкама на помен Амана", изјавио је Атијас током синоћње прославе.

Атијас је навео да се Пурим прославља два дана и радоснији је празник у јеврејском народу, с обзиром на то да један од прописа говори како је дозвољено опустити се у гозби, али не превише, а прославу у неким заједницама прати маскенбал уз конзумирање трокутастих колача пуњених пекмезом, такозваних "Аманових ушију".

Пурим је историјски празник и слави се као знак сјећања на избављење Јевреја од истребљења током њиховог ропства у Персији.

Догађаји који о томе говоре описани су у Књизи о Естери, која чини дио Старог завјета. Та је Мегила, као и Тора, писана руком, на пергаменту. Обично има футролу од дрвета или метала. Љепши примјерци су од сребра, рађени у техници филиграна, често с угравираним именом, презименом или другим основним подацима о власнику.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана