Тромјесечним близанцима потребна помоћ

nezavisne.com
Тромјесечним близанцима потребна помоћ

Бихаћ - Низ хуманитарних акција покренут је ових дана у градовима Унско-санског кантона како би се прикупила средства за плаћање трошкова лијечења близанаца Амара и Давуда Дервишевића, који су рођени прије три мјесеца на клиници у њемачком граду Тибингену, гдје се и сада налазе.

Према ријечима мајке Џенане Дервишевић, како би их донијела на свијет преживјела је прави пакао.

“Рођени су с минималним шансама да преживе и с великим здравственим проблемима, али воља и жеља да живе све су побиједиле”, каже она.

Додаје како је њена трудноћа текла уредно све до 22. седмице, када је почела осјећати болове у стомаку па је већину времена проводила у сједећем или лежећем положају. Лијечници у Бихаћу нису могли идентификовати у чему је проблем те је упућена у Сарајево.

Установљено је како се ради о ТТС синдрому, односно о ријетком поремећају који је везан за недостатак плодове воде, који, уколико се не лијечи, може довести до смрти новорођенчета. За провјеру тачне дијагнозе и тога да ли постоји начин да се бебе спасу једине опције биле су Аустрија или Њемачка.

“Лијечници у Сарајеву су ми рекли да не могу спасити бебе и да је једина опција да се прекине трудноћа како бих ја остала жива. Такву одлуку нисам могла прихватити јер сам чула откуцаје срца своје дјеце и рекла себи да све морам издржати како би они преживјели”, каже мајка.

Додаје да су успјели договорити преглед на клиници у Тибингену и да је тамо, без обзира на све покушаје љекара да одрже трудноћу, морала пријевремено родити. “Мислила сам да сам изгубила битку, да сам остала без својих синова. Кад сам се пробудила, муж је стојао поред мене и рекао ми да су спасили наше бебе, али да стање није баш најбоље”, каже Дервишевићева.

Додаје како је Амар рођен са 740, док је Давуд био тежак свега 580 грама и да су обојица били у тешком стању.

Близанци су имали више компликованих операција, јер им одређени органи нису функционисали. На крају су успјели преживјети помоћу апарата на које су још прикопчани, а њихово здравствено стање је из дана у дан боље. Оно што оптерећује живот породице Дервишевић су високи трошкови лијечења, а према ријечима Џенаниног супруга Амира, они тренутно износе 270.000 еура.

Брачни пар Дервишевић поред близанаца има и двогодишњег сина, а од супружника једино је Амир запослен. У помоћ овој породици укључиле су се бројне организације и хуманисти, а сви који желе да им финансијски помогну могу то учнити уплатом на жиро рачун код Рајфајзен банке: 19001238680.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана