Тројица радника 324 пута даровала крв

Срна
Foto: Срна

ЗВОРНИК - Предсједник компаније "Алумина" из Зворника Миле Матић данас је, поводом 14. јуна - Свјетског дана добровољних давалаца крв, примио тројицу радника компаније који су укупно 324 пута даровали крв, те им уручио пригодне поклоне.

На пријему су били Добривоје Иконић који је добровољно даровао крв 117 пута, Средо Миличић 106 и Миле Благојевић 101 пут.

Матић је рекао новинарима да је организовао пријем за ове хероје мира и добротворе, истакавши да је потребно овај хуманитарни рад и административно регулисати, јер је процјена да у компанији има око 400 активних и пасивних давалаца крви.

Истичући да од давања крви којом се спашавају животи нема ништа хуманије, Матић је рекао да овај тренд добровољног давања крви треба, колико је могуће, афирмисати на начин да се постигну жељени хумани циљеви.

"Ови људи, наравно и други који нису тренутно присутни, најбољи су примјер хуманости и свима њима честитам Свјетски дан доборовљног давања крви", рекао је Матић. Иконић је рекао да је први пут даровао крв 1983. године у Книну на служењу војног рока, након чега је у наредних неколико година даровао крв три до четири пута и наставио редовно да учествује у таквим акцијама.

Он је истакао да сада не може замислити живот без давања крви и изразио наду да је на тај начин спасио многе животе.

Напомињући да је и његов син, који ради у "Алумини", до сада 29 пута даровао крв, Иконић је навео да су укупно даровали 146 доза крви.

Захваливши Матићу на пријему, Иконић је рекао да је то један од видова да компанија цијени хумане људе и даје им подстрек да наставе овим хуманим путем.

Миличић је навео да је први пут даровао крв у Охриду 1989. године на служењу војног рока у Југословенској народној армији, те истакао да су његовим примјером пошли син и кћерка.

Благојевић је нагласио да је добровољним давањем крви стекао више од 200 истинских пријетеља из више мјеста, те захвалио Матићу на организованом пријему, што је, како је рекао, доказ да су ови хумани људи цијењени и да се о њима води рачуна.

Он је навео да је први пут даровао крв 1985. године у Травнику и да је редовно наставио да учествује у овом акцијама након неке саобраћајне незгоде у Зворнику у којој је било повријеђених.

"Учесници саобраћајне незгоде су на сву срећу преживјеили и то ме је мотивисало да редовно дајем крв", рекао је Благојевић.

Према подацима Службе за односе с јавношћу у компанији "Алумина", радници добровољни даваоци крви годишње дарују више од 150 доза крви.  

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана