Требиње: Око милион км за пројекат прекограничне иницијативе за заштиту животне средине

Срна
Требиње: Око милион км за пројекат прекограничне иницијативе за заштиту животне средине

ТРЕБИЊЕ - У Требињу је данас представљен пројекат "Прекогранична иницијатива за заштиту животне средине" чији је циљ јачање капацитета институција које се баве заштитом животне средине и информисање становништва о значају унапређивања система управљања чврстим отпадом и усклађивања са стандардима ЕУ у овој области.

Овај двоипогодишњи пројекат се спроводи у Никшићу и Требињу, а укупна вриједност пројекта је 584.681 евра, од чега је допринос ЕУ скоро 317.000 евра.

Вриједност пројекта за Требиње износи 177.820 евра, од чега ЕУ финансира 96.361 евро, док је суфинансирање у износу од 81.459 евра обезбиједио Град Требиње, наводи се у саопштењу из Градске управе Требиње.

Градоначелник Требиња Мирко Ћурић и шеф Службе за локални економски развој, енергетску ефикасност и инвестиције Наташа Тучић изразили су задовољство због могућности спровођења пројекта, уз оцјену да је ово прилика да се додатно оснаже капацитети и унаприједе знања и вјештине запослених у систему управљања чврстим отпадом.

Главне активности укључују организовање прекограничних обука за запослене у институцијама које се баве заштитом животне средине, кампању подизања
нивоа еколошке свијести грађана, публикације на ове теме, прекограничну конференцију, истраживања о структури чврстог отпада у циљном подручју и еколошким навикама становништва, обезбјеђивање препорука за
унапређивање система управљања чврстим отпадом, набавку опреме и возила за комунална предузећа и институције.

Пројекат финансира ЕУ посредством Делегације ЕУ у БиХ, у оквиру ИПА Програма прекограничне сарадње БиХ-Црна Гора 2014-2020.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана