Trebinje: Oko milion km za projekat prekogranične inicijative za zaštitu životne sredine

Srna
Trebinje: Oko milion km za projekat prekogranične inicijative za zaštitu životne sredine

TREBINjE - U Trebinju je danas predstavljen projekat "Prekogranična inicijativa za zaštitu životne sredine" čiji je cilj jačanje kapaciteta institucija koje se bave zaštitom životne sredine i informisanje stanovništva o značaju unapređivanja sistema upravljanja čvrstim otpadom i usklađivanja sa standardima EU u ovoj oblasti.

Ovaj dvoipogodišnji projekat se sprovodi u Nikšiću i Trebinju, a ukupna vrijednost projekta je 584.681 evra, od čega je doprinos EU skoro 317.000 evra.

Vrijednost projekta za Trebinje iznosi 177.820 evra, od čega EU finansira 96.361 evro, dok je sufinansiranje u iznosu od 81.459 evra obezbijedio Grad Trebinje, navodi se u saopštenju iz Gradske uprave Trebinje.

Gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić i šef Službe za lokalni ekonomski razvoj, energetsku efikasnost i investicije Nataša Tučić izrazili su zadovoljstvo zbog mogućnosti sprovođenja projekta, uz ocjenu da je ovo prilika da se dodatno osnaže kapaciteti i unaprijede znanja i vještine zaposlenih u sistemu upravljanja čvrstim otpadom.

Glavne aktivnosti uključuju organizovanje prekograničnih obuka za zaposlene u institucijama koje se bave zaštitom životne sredine, kampanju podizanja
nivoa ekološke svijesti građana, publikacije na ove teme, prekograničnu konferenciju, istraživanja o strukturi čvrstog otpada u ciljnom području i ekološkim navikama stanovništva, obezbjeđivanje preporuka za
unapređivanje sistema upravljanja čvrstim otpadom, nabavku opreme i vozila za komunalna preduzeća i institucije.

Projekat finansira EU posredstvom Delegacije EU u BiH, u okviru IPA Programa prekogranične saradnje BiH-Crna Gora 2014-2020.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana