Свако друштво пчела Рогатичанин Незим Омерагић у душу зна

Сретен Митровић
Свако друштво пчела Рогатичанин Незим Омерагић у душу зна

РОГАТИЦА - Пчеларство је посао који изискује цјелодневну посвећеност, а да се уз труд и љубав према пчелама постижу велики резултати, показао је и Рогатичанин Незим Омерагић који је рекордер у тој општини по броју кошница.

Његов пчелињак у којем је, каже, и дан и ноћ, има 265 кошница, а колики је то број, најбоље се види по томе што је иза њега млади пчелар Миле Балчак из Дробнића који има 120 друштава, док укупно девет пчелара тамошњег удружења “Сат” има­ свега 839 друштава.

Незим живи на очевом имању у Козићима са супругом и пуном кућом чељади. По занимању је бравар, али се у недостатку посла опредијелио за пољопривреду на свом имању. С обзиром на то да је као дјечак уз оца помало радио око пчела, одлучио је да се опет у томе опроба.

- Од пријатеља из Копјевића на поклон сам добио једно друштво, а два сам купио и тако сам 2014. почео. Већ наредне године број кошница се повећао на десетак, а из године у годину дођох до 265 друштава у модерним сандуцима. Само ове године број кошница у мом пчелињаку повећао се за скоро стотину - прича Омерагић.

У пчелињаку је, каже, даноноћно и прати шта се дешава у свакој кошници.

- Знам свако друштво у душу. Никад из кошнице не узмем максимум меда и строго водим рачуна о здрављу пчела, посебно матица - сматра Незим.

Истиче да је ово вријеме кад је пчелама потребно дати више него што се од њих добија.

- У првом врцању ове године извадио сам око 400 килограма квалитетног ливадског меда. Због суше која је затим настала, изгледа да другог врцања неће ни бити и биће добро ако им не будемо морали, кроз сирупе и погаче, враћати оно што смо им узели у првом врцању - истиче Омерагић.

Пчеларством се, према његовом мишљењу, може бавити само онај ко то воли и ко ће стално бити уз пчеле.

- То су животиње с којима се даноноћно мора бити у контакту. Оне то препознају и ријетко кад нападају онога с ким се стално друже - казао је овај искусни пчелар. Осим љубави према пчелама и доста уложеног труда, за производњу меда потребна је и одговарајућа опрема.

- Мој прибор је скроман. Обавезни су димилица и рукавице, пчеларски нож и заштитна капа. Почетницима у овом послу предлажем да крену са највише пет друштава и да буду у контакту са старијим, искуснијим пчеларима и, наравно, да се едукују. Без тога нема правог пчеларства - казује Незим и истиче да му је једини недостатак што нема услове за сезонско сељење пчела.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана