Студенти историје из Бањалуке учили у манастиру старијем од Хиландара

М. Л.
Студенти историје из Бањалуке учили у манастиру старијем од Хиландара

БУЈАНОВАЦ - “Православни Балкан у 13. и 14. вијеку” била је тема љетне школе “Ми смо деца неба”, која је одржана у манастиру Преподобног Прохора Пчињског у Бујановцу, а у чијем раду су учествовали и студенти историје Филозофског факултета Универзитета у Бањалуци.

Љетна школа организована је поводом јубилеја, 950 година манастира Преподобног Прохора Пчињског, који је старији и од Хиландара, а школу су организовали Свеправославно друштво “Преподобни Јустин Ћелијски и Врањски” и Филозофски факултет Универзитета у Београду, под покровитељством Православне епархије врањске и Министарства спољних послова - Управе за сарадњу са дијаспором и Србима у региону у Влади Србије.

Студенти историје из Бањалуке учествовали су у раду школе под менторством професора Бошка Бранковића, који је именован за члана Управног одбора љетне школе “Ми смо деца неба”, која ће се убудуће организовати у Епархији врањској, а одлазак наших студената подржали су декан Филозофског факултета Срђан Душанић и директор Републичког секретаријата за вјере Драган Давидовић.

Бранковић је за “Глас Српске” рекао да учешће студената студијског програма историје бањалучког Универзитета у овој љетној школи има вишеструки значај, од упознавања историје, културе и традиције на простору Старе Србије до стицања нових познанстава са студентима других факултета који су учествовали у раду љетне школе.

- Посебан нагласак треба дати на квалитетна предавања која су одржали професори са Филозофског факултета Универзитета у Београду, не само у учионици, већ и на терену приликом обиласка историјских локалитета. Надамо се и будућој сарадњи - поручио је Бранковић.

Осим студената из Бањалуке, у раду љетне школе учествовали су и студенти филозофских факултета из Источног Сарајева, Београда, Ниша, Косовске Митровице и Скопља.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана