Странци нам зидају куће и поправљају аутомобиле

Анита Јанковић-Речевић
Странци нам зидају куће и поправљају аутомобиле

БАЊАЛУКА - Послодавцима у Српској масован одлив домаће радне снаге из дана у дан задаје све више проблема, па су због недостатка квалификованог кадра за десет мјесеци ове године ангажовали готово 900 странаца, што је за око 60 одсто више него у истом периоду лани.

Према подацима Завода за запошљавање РС од јануара до октобра ове године страним држављанима издато је 886 радних дозвола, док је у истом периоду лани та број износио 547. 

- Највећи број издатих дозвола односи се на дјелатности трговине на велико и мало, поправке возила, прерађивачке индустрије те у областима умјетности и грађевинарства - казали су у заводу.

Додали су да је највише дозвола издато грађанима Србије, и то 477, затим радницима из Кине и Италије, којима су одобрене по 64 дозволе, те Русима 37 и Хрватима 30. 

Зворничка фирма “Јокић инвест” због недостатка квалификованих радника морала је посегнути за грађевинарима чак из Бангладеша. 

- Прије три мјесеца смо довели десет људи из Бангладеша и задовољни смо како су се снашли. То је пробна група и за наредну грађевинску сезону планирамо да доведемо још њих, ако на домаћем тржишту не успијемо наћи потребан број људи. Ситуација је тренутно таква да посла у грађевини има много, али нема радника и то махом због одласка људи у иностранство - казао је директор фирме “Јокић инвест” Иво Јокић. 

Да је мањак грађевинаца који на адекватан начин могу одговорити радним задацима проблем број један тврди и секретар Удружења грађевинарства при Привредној комори РС Миле Петровић.

- Домаћа предузећа имају огроман проблем са недостатком стручне радне снаге и врло је тешко очекивати да ће се, када су у питању домаћи ресурси, стање ускоро поправити, иако у грађевини константно долази до раста плата. Недостатак радника евидентан је у свим фазама градње - рекао је Петровић и додао да је један од разлога оваквог стања чињеница да је све мање младих које занимају послови у грађевинарству.

Прехрамбена индустрија “Сава Семберија” из Бијељине ове године није ангажовала странце за рад у својим погонима, јер је проблему недостатка радника доскочила модернизацијом производње. 

- У аутоматизацију производње уложили смо више од милион КМ и тако смањили потребу за физичком радном снагом на најмањи могући ново. Ако се одлучимо на ширење производње прво ћемо морати анализирати тржиште рада - казао је директор “Сава Семберије” Стево Филиповић. 

Разлог за одлазак радне снаге из БиХ економски аналитичар Зоран Павловић види у олакшаним процедурама запошљавања у Европи те високим оптерећењима на плате, што онемогућава озбиљније повећање зарада радницима. 

- Радници из далекоисточних земаља и са југа Србије су једина расположива радна снага која је спремна да ради за плате које овдје могу бити исплаћене - казао је Павловић. 
 

Одлазак

У Заводу за запошљавање РС кажу да, када је у питању запошљавање радника из Српске у иностранству располажу само подацима који се тичу Словеније и Њемачке и уговора које БиХ има са те двије земље. 

- За шест мјесеци ове године Словенија је грађанима РС издала 1.629 радних дозвола, док су њемачке власти за седам мјесеци нашим медицинским техничарима издале 28 дозвола - рекли су у заводу. 

 

Број радних дозвола странцима у појединим дјелатностима

149 - поправка моторних возила и мотоцикала 

113 - прерађивачка индустрија 

99 - умјетност, забава, рекреација 

85 - грађевинарство

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана