Српчанка Анђела Шарић успјешно завршила школу: Границе помјерају љубав и подршка

Дејан Јовичић
Српчанка Анђела Шарић успјешно завршила школу: Границе помјерају љубав и подршка

СРБАЦ - Иако судбина није мазила деветнаестогодишњу Анђелу Шарић из Повелича код Српца, која болује од церебралне парализе, ова млада дјевојка успјела је да заврши средњу економску школу као једини матурант са потешкоћама у развоју и тако покаже да је јача од свих животних препрека и изазова.

Њен пут до дипломе захтијевао је много труда, љубави и подршке породице, пријатеља и просвјетних радника, а највећу помоћ пружила је мајка Милица, која јој је током све четири године школовања била технички асистент.

- Анђела је рођена као потпуно здрава беба. Водила сам је са супругом Сашом и старијом кћерком Сузаном на редовне контроле код педијатра и све је било у реду, нисмо примијетили никакве недостатке. Када је навршила годину дана, упућени смо на преглед код физијатра, јер је напредак у том добу био спорији него код остале дјеце. Тада је кренула наша борба и од тада смо редовни на контролама и физикалним терапијама - каже Милица.

Додаје да су били јако забринути и потресени чињеницом да њихово дијете има потешкоће у развоју. Није било времена за страх, већ су морали скупити снагу и наставити борбу за Анђелино боље дјетињство. Уписали су је у редовну школу у Повеличу, коју је похађала од првог до петог разреда, а затим у Ножичком, коју је завршила врлодобрим успјехом. Ту јој је било лакше, јер за разлику од других школа није морала након сваког часа прелазити из учионице у учионицу, већ су се наставници смјењивали.

- При упису у средњу школу наишли смо на подршку и разумијевање свих запослених. Користила је бицикл, а школа је обезбиједила приступну рампу, тако да јој је улазак у зграду био олакшан. Чинило нас је срећнима што су је прихватили школски другови и наставници, на чему смо им захвални. Ишла је на све излете и дружења и никада је нико није третирао као другачије дијете, већ је била равноправан члан одјељења - истиче Милица.

Свим родитељима поручује да буду истрајни у подршци својој дјеци, јер потешкоће у развоју не морају бити препрека за остваривање циљева.

- Уз подршку породице, пријатеља и оних који вас воле и поштују све је у животу лакше, а то је шанса да помјерите властите границе - поручује Милица.

Анђела каже да из средње школе носи само лијепе успомене, а нарочито са матурске вечери, коју је прославила прије двадесетак дана са својим вршњацима и која је за њу била нешто посебно.

- Сјећаћу се својих професора и другова само по добрим стварима јер су ми били огромна подршка. На матури су сви пјевали и плесали на подијуму, а ту сам била и ја са својим бициклом и добро се забавила. Вољела бих ускоро уписати курс енглеског језика, а слободно вријеме користим да свирам бубњеве. Није ми тешко да радим оно што волим и поручујем младима да увијек буду истрајни у свему што желе - каже Анђела.

Шарићи у наредном периоду планирају љетовање како би се одморили од свих обавеза и надају се свијетлој будућности, с обзиром на то да дјеца и одрасли са потешкоћама у развоју тешко долазе до посла, а имају проблема и у свакодневном кретању јер у многим тржним центрима, биоскопима, позориштима и другим установама нису урађене приступне рампе за особе са инвалидитетом.

Удружење

Анђела је од 2005. године члан Удружења родитеља и дјеце са посебним потребама из Српца, за које њена мајка Милица има само ријечи хвале.

- Одлазак у ово удружење нам пуно значи, јер су дјеци омогућене услуге логопеда, дефектолога, психолога и других стручњака. Ту има и мјеста за дружење, а за нас родитеље је лакше када имамо гдје да се окупимо и дружимо. Једни друге разумијемо, јер имамо сличне проблеме и лакше нам је кад их дијелимо с другима - истиче Милица.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана