Српчанка Тина Врховац знањем из математике задивљује професоре и суграђане

Дејан Јовичић
Српчанка Тина Врховац знањем из математике задивљује професоре и суграђане

СРБАЦ - Награде које сам добила доживљавам искључиво као признање за уложени труд и то ми даје мотивацију да наставим са усавршавањем и оправдам дато повјерење, каже ученица трећег разреда Центра средњих школа "Петар Кочић" из Српца Тина Врховац, која од малих ногу знањем задивљује наставнике, професоре и суграђане.

Тина у школи зна само за петице, а највише је занимају природне науке. Три пута је у основној школи била најбоља на општинском такмичењу из математике, а два пута из физике. Са успјесима је наставила и у средњој школи гдје је била прва у регији у рјешавању математичких задатака из области комбинаторике, квадратне функције, теорије бројева и геометрије и пласирала се на републичко такмичење гдје је такође остварила добар пласман.

- Физика и математика су моји најдражи предмети, али волим и остале попут историје. Раније сам учествовала и на такмичењима из хемије и српског језика, а ове године ме поново чека такмичење из математике. Надам се поново добрим резултатима - каже ова седамнаестогодишњакиња.

Тина  је прије три године добила Вукову диплому за ученика генерације централне Основне школе "Јован Јовановић Змај" из Српца, као ученица подручне школе у Ножичком. Добитница је и Светосавске награде за остварене резултате у школовању и образовању, која је ове године додијељена по први пут на Светосавској академији у Српцу.

Учи свакодневно, али петак и субота су дани за одмор које посвећује себи. Тако је, каже, још од основне школе, а стару праксу није жељела мијењати.

- Понекад буде напорно када се морам одрећи неких ствари како бих се посветила учењу, али у већини случајева не долази до тога јер знам да се организујем и нађем времена за ствари које ме испуњавају као што је дружење с пријатељима - каже Тина, која је годинама била активна и у Фолклорном удружењу грађана "Мотајички вук" из Ситнеша.

Она сматра да је квалитет наставе у средњој школи у Српцу на завидном нивоу и да су услови рада веома добри, нарочито у посљедње вријеме јер је комплетна школа недавно обновљена након више од четири деценије.

- Тренутно сам фокусирана на наставу и још немам планове за наставак образовања. Мислим да је рано да донесем такву одлуку јер се налазим у периоду када се то може лако промијенити, али имам у глави већ некакве идеје у ком смјеру бих вољела да се наставим школовати - каже Тина.

Иако не говори много о себи, већ то препушта другима, захвална је свима који су препознали њен труд.

- То ми само показује да требам тако наставити и да се ипак цијене одређене ствари иако нам се некад чини да није тако - истакла је Тина.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана