Сребреница: СНСД раскида савез са СДС-ом

Крстина Ћирковић
Сребреница: СНСД раскида савез са СДС-ом

Сребреница - Извршни одбор СНСД-а у Сребреници одлучио је да раскине коалициони споразум са Општинским одбором СДС-а оптуживши ту странку да је прекршила договор.

Из сребреничког СНСД-а је саопштено да неће више сарађивати са СДС-ом због кршења принципа споразума који су двије странке потписале с циљем заједничког дјеловања блока српских политичких партија у локалној скупштини.

- Извршни одбор СНСД-а је једногласно одлучио да раскине коалициони споразум због непоштовања принципа у вези са расподјелом по пројектима које води Одјељење за привреду на чијем је челу кадар СДС-а. Разлог је и опструкција СДС-овог кадра у општини Сребреница према свим иницијативама за већу подршку Владе РС овој локалној заједници и кршења потписаних принципа о расподјели власти у оквиру блока српских странака - саопштио је СНСД.

У тој странци наводе да су се на раскид савеза са СДС-ом одлучили и због тога што представници СДС-а гласају против свих приједлога СНСД-а који се односе на равномјеран развој сребреничке општине.

- Становници Сребренице су могли јасно да виде ко је финансирао СДС-ову кампању на посљедњим парламентарним изборима и ко је одговоран за то што је заједнички кандидат  за начелника општине Весна Кочевић изгубила ту позицију. Политика СНСД-а води грађане Сребренице у будућност док их СДС-ова политика враћа у прошлост - наводи СНСД-а.

Несугласице између СНСД-а и СДС-а датирају још из јуна прошле године када је са функције предсједника Скупштине општине смијењен Радомир Павловић из СНСД-а. Павловић је смијењен на иницијативу начелника општине Ћамила Дураковића, а смјену су подржали и одборници СДС-а.

Скупштина општине Сребреница броји 23 одборника, а по 11 је из српских и бошњачких политичких партија, док је Мухарем Хакић представник националних мањина. Један блок чинило је шест одборника СНСД-а, три СДС-а и по један из ДНС-а и странке Напредна Српска. У другом блоку је седам одборника Савеза СДА-СБиХ, те по два из СДП-а и СББ-а. Сви одборници су, међутим, потписали платформу о заједничком наступу свих парламентарних субјеката у Скупштини општине Сребреница.

Одборници ДНС-а и странке Напредна Српска су се прије годину званично изјаснили да иступају из Клуба одборника српских странака и да ће дјеловати као независни одборници, док су одборници СДС-а на једној од сједница Скупштине објавили да не подржавају ставове СНСД-а. Упркос тим ставовима сви српски одборници су у децембру прошле године гласали за избор Милоша Миловановића из СНСД-а за предсједника Скупштине општине.

Павловић, који је предсједник Општинског одбора СНСД-а Сребреница, казао је да ће ова странка и послије раскида коалиционог споразума са СДС-ом дјеловати у оквиру скупштинске већине.

- С обзиром на то да СНСД има шест од укупно 11 одборника из реда српског народа имамо и легитимно право да представљамо српски народ у локалној скупштини - рекао је Павловић и додао да ће одборници те странке дјеловати у складу с раније потписаном платформом о заједничком наступу свих парламентарних субјеката у Скупштини општине Сребреница.

Први човјек СДС-а у Сребреници Момчило Цвјетиновић није јуче одговарао на телефонске позиве и стога није познато како ће се одборници СДС-а понашати у Скупштини општине Сребреница након што је СНСД одлучио да раскине коалициони споразум с том странком.

Споразум

Коалициони споразум између СНСД-а и СДС-а потписали су предсједници општинских одбора тих странака Радомир Павловић и Момчило Цвјетиновић. Споразум је потписан с циљем заштите српских интереса у Сребреници.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана