Сјећање на херојски подвиг Драгана Цигана

Agencije
Сјећање на херојски подвиг Драгана Цигана

Челинац - У Бранешцима код Челинца данас је служен помен и одржана академија као знак сјећања на Драгана Цигана из овог села који се 22. јула 2007. године утопио у Јадранском мору у италијанском граду Језоло, спасавајући двоје дјеце.

Парастос на Драгановом гробу служио је парох бранешачки, јереј Лука Божић у присуству породице, мјештана, те представника локалне и републичке власти.

Отац Лука је истакао да је Драган по хришћанским начелима учинио најсветије дјело и тиме послао поруку свијету какви су православци људи.

Отварајући свечану академију под називом “Да се Драган не заборави” предсједник Организационог одбора Жељко Детрајић рекао је да је народ који заборави своје хероје осуђен на пропаст.

Изасланик предсједника Републике Српске Душко Четковић рекао је да кабинет предсједника Српске жели да пошаље поруку да изузетно цијени ово херојско дјело које могу могу учинити само истински хероји, али и да ће Драганова породица од институција Републике Српске имати подршку и да неће бити заборављена.

Предсједник Скупштине општине Челинац Видосав Кичић нагласио је да се сви грађани челиначког краја поносе својим херојем, али и да остаје обавеза да брину о његовој породици.

Прије шест година тада 31-годишњи Драган из морских таласа извукао је Мадлен и Матију, чије породице није познавао.

Драган Циган је за свој херојски чин постхумно одликован Златном плакетом за храброст од италијанског предсједника Ђорђа Наполитана, проглашен је за личност године у Републици Српској у избору “Гласа Српске”, а постхумно је добитник и признања за најплеменитији подвиг године који додјељују “Вечерње новости”. Једна улица у италијанском граду Језоло носи његово име.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана