Сачувана јединственост мућеног пекмеза од дрењина

Срна
Сачувана јединственост мућеног пекмеза од дрењина

ДРВАР - Допунама Правилника о воћним џемовима мућени пекмез од дрењина сада је јасно дефинисан и додатно заштићен, чиме је омгућено да овај производ задржи своју јединственост, а његови произвођачи буду ојачани, рекла је Срни Јованка Сабљић из Удружења „Буди здрав ко дрен“.

Сабљићева је изразила задовољство што је јуче Савјет министара усвојио измјене и допуне Правилника о воћним џемовима у који је додат „мућени пекмез од дрењина“, са свим својим специфичностима, као равноправан производ са осталим.

-Током пројекта заштите ознаке поријекла „Дрварског мућеног пекмеза од дрењина“, мој тим и ја смо уочили да се наш пекмез не може класификовати Правилником о воћним џемовима, желеима, мермеладама, пекмезима, заслађеном кестен пиреу, те да се као такав не препознаје, а самим тим и не штити - објаснила је Сабљићева.

Она је прецизирала да је пекмез могао бити заштићен, али да би када би се другачије звао то било губљење препознатљивости имена, што би омогућило измјену начина припреме.

-Пекмез је прозвод који се укувава, како је то дефинисано Правилником, а сви добро знамо да се жмућени пекмез од дрењинаж не кува, већ мијеша од три до пет часова - рекла је Сабљићева.

Сабљићева је нагласила да приједлог промјене назива није долазило у обзир јер је једино рјешење било да се изврши измјена и допуна Правилника и да се „мућени пекмез од дрењина“ уврсти као такав - јединствен.

Она је рекла да је приједлог упућен Агенцији за безбједности хране БиХ, са којом се спроводи пројекат заштите, која је кандидовала приједлог и који је званично и усвојен.

-Без обзира на то да ли ћете сутра бити произвођачи са ознаком заштите поријекла или не, Правилник који јасно дефинише жмућени пекмез од дрењинаж пружа могућност јачања свих произвођача и штити изворност самог производа“, нагласила је Сабљићева.

Начелник општине Дрвар Душица Рунић у изјави за Срну изразила је захвалност Влади Републике Српске и министру пољопривреде, шумарства и водопривреде Борису Пашалићу који су пружили подршку у заштити дрварског „мућеног пекмеза од дрењина“.

Савјет министара, на приједлог Агенције за безбједност хране БиХ, донио је јуче Правилник о допунама Правилника о воћним џемовима, желеима, мермеладама, пекмезима и заслађеном кестен пиреу, у који је сада уврштен и „мућени пекмез од дрењина“, чиме се омогућава стављање произвођача овог производа у равноправан положај са произвођачима других производа дефинисаних одредбама овог правилника.

То ће ојачати произвођаче који продају и прерађују производе од дријенка, који имају дугу традицију у производњи „мућеног пекмеза од дријенка“, а која траје више од 50 година и на тржишту се биљежи стални раст потражње за овим производом.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана