Рогатичанин Дејан Зорановић преживио пет угриза змија

Сретен Митровић
Рогатичанин Дејан Зорановић преживио пет угриза змија

Рогатица - Дејан Зорановић (30) из Загановића код Рогатице својеврстан је рекордер у овој општини, јер су га змије за осам година угризле чак пет пута.

На сву срећу, нису му много наудиле и он жив и здрав хода, ради и прича о свом необичном рекорду.

Посљедњи угриз змије Дејан је "зарадио" 26. априла ове године за вријеме акције уклањања отпада са дивље депоније поред пута Рогатица - Стјенице. Захваљујући брзој реакцији радних колега из Општинске борачке организације, у којој је запослен као дијете погинулог борца из посљедњег Одбрамбено-отаџбинског рата, те других Рогатичана који су се ту затекли, Дејан је брзо стигао до Дома здравља "Др Зоран Митровић". Ту је збринут и хитно упућен у фочанску болницу на даље лијечење.

- Први пут змија ме угризла, колико се сјећам, прије осам година. Било је то недалеко од моје породичне куће. Нагазио сам на њу и она ме је угризла за чланак десне ноге. Брзо сам пребачен до Дома здравља, примио серум и вратио се кући. Других посљедица осим неколико дана отока није било - казује овај срећни Рогатичанин.

Други угриз, сјећа се, био је 12. новембра наредне године када је требало да змије пођу на зимско спавање.

- У близини наше куће била је једна рушевна кућа и штала. Ту ме змија угризла опет за ногу. Прва помоћ указана ми је у Дому здравља, а у Фочи сам био на лијечењу. Посљедица није било, осим уобичајеног страха - прича Рогатичанин.

Трећи пут змија га је угризла 2014. године, уочи крсне славе Петровдана.

- Нагазио сам на њу у дворишту наше куће и она ме је угризла у глежањ десне ноге. Угриз је био у вену и нога је нагло почела да отиче и плави, а ја сам се лоше осјећао. Да и овога пута није било брзе и стручне интервенције рогатичких љекара, питање је како би се све то завршило. За "успомену" и сада имам ожиљак изнад чланка на десној нози - казује Дејан.

Четврти угриз био је у љето 2016. године.

- Нагазио сам на њу недалеко од моје куће и она је у одбрани обавила своје. Пошто сам је видио и закључио да се ради о "водењачи", љекарска помоћ није ми ни требала, само сам стављао хладне облоге - храбро каже Зорановић.

У почетку, прича он, угриз је негдје у равни уједа пчеле или осе.

- Тако сам осјетио и овај посљедњи, од прије неколико дана. При томе су ми сигурно помогле фармерке, које су, по свему судећи, покупиле дио отрова који је био намијењен мојој нози. Да није било тога, посљедице су могле бити веће - вели Зорановић.

Највјероватније га је, каже, угризао поскок, јер је та отровница виђена како у близини "мјеста злочина" нестаје у хрпи отпада.

- Нога ми је нагло почела да отиче и на њој су се почеле показивати неке флеке чудног изгледа, а ја сам се лоше осјећао, знојио сам се, имамо сам мучнину и вртоглавицу. Брза и ефикасна љекарска интервенција допринијела је да сам у фочанској болници остао само једну ноћ. Пуштен сам на кућно лијечење уз одговарајућу терапију - прича Зорановић.

Угриз на нози још се види и Дејан се нада да ће ово бити крај његових неславних сусрета са змијама.

- Доста је и мени и њима - рече на крају Дејан, коме ни змије не могу ништа.

Поскок

У БиХ живи 14 врста змија, међу којима су три праве змије отровнице, а то су поскок, босанска шарка и балкански шарган. Отров поскока је снажан, те је једина по живот опасна врста змије у БиХ. Међутим, претпоставља се да су смртни случајеви уједа поскока у БиХ око два одсто, а потпуно здрава и одрасла особа се веома брзо опорави без икаквих посљедица.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана