Рогатичани не дају своју жилу куцавицу

Сретен Митровић
Рогатичани не дају своју жилу куцавицу

РОГАТИЦА - Туристичка организација Рогатице, Мјесна заједница Гучево, Удружење жена “Сноп” и Удружење риболоваца “Берег” покренули су грађанску иницијативу за прикупљање потписа против изградње малих хидроелектрана на горњем водотоку ријеке Ракитнице, коју називају жилом куцавицом тог дијела општине.

Иницијатива је масовно подржана и у врло кратком времену је прикупљено више од 500 потписа Рогатичана који су против електрана “Ушће” и “Подгај”, о чијој се изградњи у посљедње вријеме све озбиљније прича.

Иницијативу ће, како каже директор општинске Туристичке организације Предраг Ујић, када дође вријеме, прослиједити надлежним органима.

- Пошло се од тога да ће се евентуалном изградњом ових објеката са занемарљиво малом инсталисаном снагом, прва од 0,56, а друга од 0,68 мегавата, нанијети огромна штета биљном и животињском свијету у малој и, посебно у љетном периоду, водом сиромашној ријеци, која живот значи за становнике и стоку већег броја села смјештених са обје стране Ракитнице, али и цијеле општине - нагласио је Ујић.

Уз то, истиче он, дошло би до уништења бројних извора питке воде у дијелу водотока од села Ракитница до урбаног дијела општине, које се водом снабдијева управо из изворишта поред Ракитнице.

- Ни то није све. Изградњом прве МХЕ “Ушће” и са најмањом браном дошло би до уништења драгуља рогатичког туризма, водопада на ушћу потока Берег у Ракитницу и деградације цијеле околине, која је ненарушени природни потенцијал овог краја. И друга МХЕ у селу Подгај била би за општину и друштво као цјелину знатно већа штета него корист која би дошла по основу накнаде за произведену електричну енергију. Корист би имао само појединац, приватни власник, чији је и једини интерес да се граде мале хидроелектране - тврди Ујић.

С њим се слаже и начелник Рогатице Милорад Јагодић, који каже да би изградња ових објеката нанијела непроцјенљиву штету флори и фауни у ријеци и око ње, као и туризму, од којег се у општини много очекује.

- Концесиона накнада и накнада по основу коришћења тих електрана није ни близу висине штете која настаје њиховом изградњом и 30-годишњом експлоатацијом у корист приватника, ко год он био - истакао је Јагодић.

Предсједница Мјесне заједнице Гучево и Удружења “Сноп” из тог мјеста Слађана Ујић каже да су спремни да на све начине бране Ракитницу.

- Ако будемо приморани, позваћемо све грађане мјесне заједнице и жене из “Снопа” да, ако затреба, и са дјецом у наручју изађу на барикаде јер нећемо дозволити скрнављење наше завичајне љепотице, мале, али нама велике, Ракитнице. Друге нам нема. Чувамо је нашим потомцима - поручила је Ујићева.

Горко искуство

Шта од ријека остаје након изградње малих хидроелектрана, Рогатичани већ знају. На ријеци Прачи, која протиче већим дијелом општине, изграђене су двије електране. Откако су почеле са радом, од некад лијепе и рибом богате ријеке, остало је суво и мртво корито током већег дијела године. То горко искуство разлог је становницима да учине све како би спријечили градњу нових електрана.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана