Rogatičani ne daju svoju žilu kucavicu

Sreten Mitrović
Rogatičani ne daju svoju žilu kucavicu

ROGATICA - Turistička organizacija Rogatice, Mjesna zajednica Gučevo, Udruženje žena “Snop” i Udruženje ribolovaca “Bereg” pokrenuli su građansku inicijativu za prikupljanje potpisa protiv izgradnje malih hidroelektrana na gornjem vodotoku rijeke Rakitnice, koju nazivaju žilom kucavicom tog dijela opštine.

Inicijativa je masovno podržana i u vrlo kratkom vremenu je prikupljeno više od 500 potpisa Rogatičana koji su protiv elektrana “Ušće” i “Podgaj”, o čijoj se izgradnji u posljednje vrijeme sve ozbiljnije priča.

Inicijativu će, kako kaže direktor opštinske Turističke organizacije Predrag Ujić, kada dođe vrijeme, proslijediti nadležnim organima.

- Pošlo se od toga da će se eventualnom izgradnjom ovih objekata sa zanemarljivo malom instalisanom snagom, prva od 0,56, a druga od 0,68 megavata, nanijeti ogromna šteta biljnom i životinjskom svijetu u maloj i, posebno u ljetnom periodu, vodom siromašnoj rijeci, koja život znači za stanovnike i stoku većeg broja sela smještenih sa obje strane Rakitnice, ali i cijele opštine - naglasio je Ujić.

Uz to, ističe on, došlo bi do uništenja brojnih izvora pitke vode u dijelu vodotoka od sela Rakitnica do urbanog dijela opštine, koje se vodom snabdijeva upravo iz izvorišta pored Rakitnice.

- Ni to nije sve. Izgradnjom prve MHE “Ušće” i sa najmanjom branom došlo bi do uništenja dragulja rogatičkog turizma, vodopada na ušću potoka Bereg u Rakitnicu i degradacije cijele okoline, koja je nenarušeni prirodni potencijal ovog kraja. I druga MHE u selu Podgaj bila bi za opštinu i društvo kao cjelinu znatno veća šteta nego korist koja bi došla po osnovu naknade za proizvedenu električnu energiju. Korist bi imao samo pojedinac, privatni vlasnik, čiji je i jedini interes da se grade male hidroelektrane - tvrdi Ujić.

S njim se slaže i načelnik Rogatice Milorad Jagodić, koji kaže da bi izgradnja ovih objekata nanijela neprocjenljivu štetu flori i fauni u rijeci i oko nje, kao i turizmu, od kojeg se u opštini mnogo očekuje.

- Koncesiona naknada i naknada po osnovu korišćenja tih elektrana nije ni blizu visine štete koja nastaje njihovom izgradnjom i 30-godišnjom eksploatacijom u korist privatnika, ko god on bio - istakao je Jagodić.

Predsjednica Mjesne zajednice Gučevo i Udruženja “Snop” iz tog mjesta Slađana Ujić kaže da su spremni da na sve načine brane Rakitnicu.

- Ako budemo primorani, pozvaćemo sve građane mjesne zajednice i žene iz “Snopa” da, ako zatreba, i sa djecom u naručju izađu na barikade jer nećemo dozvoliti skrnavljenje naše zavičajne ljepotice, male, ali nama velike, Rakitnice. Druge nam nema. Čuvamo je našim potomcima - poručila je Ujićeva.

Gorko iskustvo

Šta od rijeka ostaje nakon izgradnje malih hidroelektrana, Rogatičani već znaju. Na rijeci Prači, koja protiče većim dijelom opštine, izgrađene su dvije elektrane. Otkako su počele sa radom, od nekad lijepe i ribom bogate rijeke, ostalo je suvo i mrtvo korito tokom većeg dijela godine. To gorko iskustvo razlog je stanovnicima da učine sve kako bi spriječili gradnju novih elektrana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana