Професор енглеског из Бањалуке подиже мини-пивару

Жељка Кокот
Професор енглеског из Бањалуке подиже мини-пивару

- Бањалучанин Никола Галић кренуо је у пионирски подухват на овим просторима и до почетка наредне године планира да испоручи прво пиво из сопствене мини-пиваре коју ће подићи у бањалучком селу Јакуповци.

Изградња занатске пиваре "Горштак" почеће на јесен, а овај професор енглеског језика и књижевности планира да прве количине пива јединствене ароме потекну почетком наредне године.

Галић се са занатским пиварством први пут сусрео прије двије године када је увидио да је у кућним условима могуће произвести веома квалитетно пиво. Од тада је направио много тура пива по сопственој рецептури у којем је уживао са пријатељима. Позитивни коментари и добре оцјене утицале су да овај ентузијаста донесе одлуку да хоби претвори у бизнис.

Пивара "Горштак" биће смјештена у породичној кући у Јакуповцима која ће за потребе производње доживјети адаптацију. Планирани капацитет је 1.500 литара пива мјесечно, а ако наиђе на добар одјек раст производње је логичан потез.

Пионир породичног пиварства на овим просторима још не зна колико ће му новца требати за подизање пиваре, а јединствен је и по томе што ће дио капитала покушати да прикупи путем јавног финансирања.

- Кампања је започела прије неколико дана и трајаће до 11. августа. Сви који желе новац могу уплатити путем интернет платформе "Индиегого" или путем "Пеј пал" система - каже Галић и додаје да дио новца већ има док ће дио обезбиједити путем кредита.

Занатско пиварство је настало прије 35 година у САД и убрзо се проширило ван граница америчког континента па и на простор бивше Југославије гдје је посљедњих година основано неколико десетина малих пивара. Основна разлика између пива из занатских и индустријских пивара лежи у богатству укуса и арома.

Галић каже да у производњи користи само природне састојке, односно слад, хмељ, квасац, воду, мед и љековито биље. За почетак је планирана производња пет-шест врста пива и специјално пиво са љековитим биљем попут нане, жалфије, хајдучке траве, камилице или вријеска које се користи за припрему чајева.

- Производња занатског пива почиње мљевењем житарица које се наредног дана кувају. У току кувања присутно је неколико процеса од укомљавања до кључања сладовине и додавања хмеља. Сладовина се затим хлади и преноси у ферментор у који се додаје квасац, а пиво након тога мора одлежати око три седмице. Током флаширања у пиво се додаје шећер, мед или воће. Квасац у флашама "једе" шећер и покреће поново процес ферментације - објашњава Галић и додаје да процес производње туре пива траје до 40 дана, јер након флаширања пиво опет мора одлежати минимално двије седмице прије конзумације.

Свестраност

Никола Галић је веома свестран млади човјек који се пронашао у многим областима.

Тренутно је запослен у једној невладиној организацији, а бави се и музиком. У Бањалуци је добро познат као гитариста бенда "Неуро", једног од побједника регионалног фестивала "Демофест".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана