Прњавор међу 10 општина у другој фази мег пројекта

Срна
Foto: Срна

ПРЊАВОР - Прњавор је, захваљујући постигнутим четворогодишњим резултатима у области екологије и економије кроз МЕГ пројекат, изабран међу 10 локалних заједница у БиХ које ће учествовати и у другој фази овог пројекта, рекао је начелник ове општине Дарко Томаш.

Томаш је на конференцији за новинаре рекао да је овим оправдано све што је од изабраних пројеката рађено током прве фазе од 2016. до 2020. године, а да ће општина Прњавор осим прилике да из овог пројекта повуче додатна новчана средства за нова улагања имати и улогу партнера, односно консултанта и ментора другим локалним заједницама које буду укључене у пројекат.

"У другој фази очекујемо да ћемо остварити још већи помак и значајнија финансијска средства, а биће нам задовољство да своја знања и искуства пренесемо и другим локалним заједницама. Оно на чему требамо радити је побољшање ефикасности рада општинске управе и субвенционисање рачуна за воду за осјетљиве категорије становништва", навео је Томаш.

Он је додао да би до краја ове или почетком идуће године требало усвојити нову стратегију развоја општине Прњавор и нову тарифну методологију обрачуна цијена комуналних услуга. Током прве фазе МЕГ пројекта општина Прњавор остварила је више од 483.000 КМ донаторских средстава, а укупна реализована вриједност средстава је око 1.613.000 КМ.

На самом почетку пројекта 2016. године општина Прњавора је имала 59 одсто испуњених критеријума, а на крају пројекта више од 85 одсто, захваљујући чему се нашла међу прве четири од 18 локалних заједница које су учествовале у пројекту.

Први грант добијен у максималном износу од 225.000 КМ употријебљен је за санацију и реконструкцију водоводне и канализационе мреже у Улици Вида Њежића, што су била иницијална средства за општину да у наредне двије године заврши све предвиђене радове у овој улици, укључујући и асфалтирање.

Укупна вриједност ове инвестиције је нешто мања од 1.100.000 КМ. Кроз јавни грант подстицаја за запошљавање у привреди општина Прњавор и МЕГ пројекат обезбиједили су по 40.000 КМ за плате 20 новозапослених лица у шест привредних субјеката у периоду од пола године.

У другом циклусу МЕГ пројекта општина Прњавор остварила је приступ финансијској подршци од 133.000 КМ, што је искориштено за субвенционисање изградње дистрибутивног цјевовода за пословну зону Вијака, а укупна вриједност пројекта је 330.000 КМ без ПДВ-а. За други пројекат подстицаја у привреди за технолошко унапређење капацитета, односно набавку машина, алата и опреме привредним субјектима, општина Прњавор и МЕГ пројекат обезбиједили су укупно 60.000 КМ.

Томаш је подсјетио да су, паралелно са активностима на нивоу општинске управе, реализоване и активности предвиђене МЕГ пројектом у комуналном предузећу "Водовод" Прњавор, које је на крају пројекта било првопласирано од 18 предузећа из исте области. Он каже да су остварени резултати "Водовода" у великој мјери допринијели и крајњем успјеху ове општине. МЕГ пројекат финансира швајцарска Влада, а имплементира УНДП БиХ.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана