Приједор: Покренута иницијатива за смјену Дуратовића

Srna
Приједор: Покренута иницијатива за смјену Дуратовића

ПРИЈЕДОР - Одборници Скупштине града Приједора покренули су данас иницијативу за смјену предсједника овог тијела Мирсада Дуратовића, који је на ту дужност именован 11. марта на посебној сједници.

"Након именовања на ту функцију, Дуратовић је својим дјеловањем и јавно изреченим ставовима покушао да одузме значај Градској управи и градоначелнику фаворизујући Скупштину као орган који је њима надређен, чиме је покушао нарушити принцип једнакости ових органа прокламован Законом о локалној самоуправи", наводи се у иницијативи која је данас достављена у скупштинску службу.

Одборници истичу да је Дуратовић тим својим јавно изреченим мишљењем и дјеловањем са позиције предсједника Скупштине створио конфузију код одборника, код запослених у Градској управи и код осталих грађана, као и да у периоду од именовања није допринио стварању позитивне климе.

"Узурпирао је улогу Скупштине као колективног органа, те је сам давао инструкције за даље поступање у извршавању судских пресуда донесених у споровима који су се водили против аката Скупштине града", наводе одборници.

Истичу да својим дјеловањем није остварио улогу предсједника Скупштине града и да због тога траже његову смјену.

"Предсједник Скупштине града треба да је персонификација особе од угледа, морала, одговорности и толеранције и само таква особа може заслужити поштовање не само одборника него и свих грађана, а сви ови показатељи говоре да садашњи предсједник не одговара таквој слици", пише у иницијативи.

Мирсад Дуратовић из ДФ-а трећи је предсједник Скупштине града у текућем мандату.

Прије њега на тој позицији је непуних 11 мјесеци био Ајдин Мешић из СДА, док је Сеад Јакуповић из СДП БиХ на челу приједорске скупштине био од имплементације резултата локалних избора 2012. до априла 2019. године.

Учестале смјене предсједника Скупштине града у протеклих нешто више од годину дана посљедица су промјена скупштинске већине.

Тај период такође су обиљежила бројне судске пресуде у корист одборника, екстерних чланова радних тијела и директора јавних установа који су Скупштину тужили због доношења нелегалних аката.

Иницијативу је потписало шест одборника ДНС-а, пет одборника СДС-а, три одборника СДА, један одборник СДП БиХ и потпредсједник Скупштине града Приједора Горан Драгојевић.

Драгојевић је данас доставио Скупштини града Приједор обавијест да данас напушта Клуб одборника СНСД-а и да своје дјеловање наставља као самостални одборник.

Иста група одборника данас је у скупштинску службу доставила и захтјев за одржавање посебне сједнице Скупштине града Приједора у сриједу, 3. јуна.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана