Приједор: Очекује се помоћ републичког нивоа власти због милионских дуговања Дома за старија лица

Срна
Foto: Срна

ПРИЈЕДОР- Градоначелник Приједора Слободан Јавор данас је на састанку са руководством и синдикатом Дома за старија лица Приједора обећао да ће разговарати са републичком нивоима власти како би била обезбијеђена средства за милионска дуговања која оптерећују рад ове установе, саопштено је из Градске управе.

Вршилац дужности директора Дома за старија лица Приједор Марија Личанин захвалила је градоначелнику за посјету, подршку и разумијевање, те за допис који је упутио Министарству здравља и социјалне заштите и Влади Републике Српске да обећана средства из Компензационог фонда што прије буду одобрена како би радницима биле исплаћене заостале плате и измирени дугови према добављачима.

Личанинова је потврдила да је у овој установи којом однедавно руководи затекла јако тешко стање, да радницима није исплаћено пет плата, да је рачун Дома блокиран и да је немогуће било исплатити добављаче, нити било шта набавити.

"Добром вољом неких наших добављача успјела сам да наставим уредно снабдијевање храном, међутим недостаје гас и многе ствари које су неопходне и сналазимо се на разне начине како да то све функционише, али чекамо обећану помоћ Владе", рекла је Личанинова након данашњег састанка са градоначелником Приједора.

Она је истакла да је у разговору са ресорним министром Аленом Шеранићем добила обећање да ће из Компензационог фонда Дому за старија лица Приједор бити достављена средства за помоћ и за прво функционисање, те да их очекује врло брзо како не би упали у додатне проблеме.

Осим пет неисплаћених плата, ту су и кашњења по основу репрограма са Пореском управом за порезе и доприносе на плате за неке мјесеце још од 2015. године.

Дом за старија лица Приједор тренутно има 73 стално запослена радника и 162 корисника, док је укупни капацитет 220 мјеста.

"Корисници то тешко стање не осјете, а радницима који чекају плате стрпљење је при крају и најављују од понедјељка поновне протесте. У разговору са представницима синдиката молили смо их да се протести одгоде за који дан вјерујући да ће обећања која су нам дата бити испуњена", рекла је Личанинова.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана