Повећан број пожара усљед људске непажње

Срна
 Повећан број пожара усљед људске непажње

ИСТОЧНО САРАЈЕВО - На подручју Источног Сарајева у протеклих мјесец дана евидентирано је 60 пожара изазваних људском непажњом приликом паљења ниског растиња и суве траве, рекао је старјешина градске Територијалне ватрогасно-спасилачке јединице Његош Вукадин.

"Неуобичајено висока температура ваздуха за ово доба године и период без падавина узроковали су повећан број пожара на отвореном простору, на ливадама, у ниском растињу. Шумских пожара није било јер је температура ноћу још врло ниска и има мраза", рекао је Вукадин.

Он је навео да највише пожара има током викенда, када већи број грађана борави на излетиштима или на својим имањима, објављено је на порталу града Источно Сарајево.

"Највећи број интервенција имамо недјељом. Ватра која није прописно угашена измакне контроли, прошири се и изазове пожар на сувој трави и ниском растињу. У оваквим ситуацијама, најважније је да имамо благовремену дојаву како бисмо на вријеме интервенисали и спријечили пожар ширих размјера", истакао је Вукадин.

Он је апеловао на грађане који чисте имања и пољопривреднике који раде на припреми земљишта за прољећну сјетву да буду опрезни и радове изводе контролисано.

"Спаљивање корова требало би да се врши на безбједан начин, контролисано. Постоје методе уклањања и складиштења корова, на начин да се искористи као ђубриво за наредну сезону. Уколико је заиста потребно спалити веће количине корова, спремни смо да по позиву изађемо на терен и надгледамо ове активности", нагласио је Вукадин.

Према ријечима Вукадина, Територијална ватрогасно-спасилачка јединица Источног Сарајева посједује савремену опрему и возила за гашење свих врста пожара.

"Имамо довољан број запослених, који пролазе континуирану обуку. Располажемо потребном опремом за заштиту и спасавање од пожара, ватрогасним возилима за гашење свих врста пожара и оспособљени смо да у сваком тренутку одговоримо задацима", нагласио је Вукадин.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана