Општина ће подстицати узгој аутохтоног гатачког говечета

Срна
Општина ће подстицати узгој аутохтоног гатачког говечета

ГАЦКО - Сточари који узгајају уникатно гатачко говече од општине Гацко добијаће посебне подстицаје због заштите ове аутохтоне расе, за коју су истраживања утврдила да нема пуно таквих грла.

На подручју општине Гацко узорковано је око 350 грла гатачког говечета, у сврху генотипизације и заштите те аутохтоне расе, а испитивање ће бити настављено почетком августа.

Општина Гацко ће новчано стимулисати грла говеда код којих је нађено 90 одсто гена гатачког говечета, закључено је на састанку о теми генотипизације гатачког говечета и очувања и заштита домаћих производа, који је одржан у овој општини.

На састанку је, између осталог, закључено да треба покушати сачувати гатачко говече и та грла не продавати.

Савјетник начелника за стратешко планирање и развој општине Гацко Саша Слијепчевић рекао је да су из буџета општине планирани посебни подстицаји за сточаре који узгајају гатачко говече.

“Заштитом ове расе видимо економски потенцијал, а и шансу за друге пројекте као што је заштита географског поријекла гатачког кајмака”, истакао је Слијепчевић на састанку коме су, осим пољопривредника, присуствовали и представници Земљорадничке задруге Гацко.

Он је позвао пољопривреднике да сачине приједлоге како би били уврштени у надлежну стратегију развоја која ће бити завршена до краја године, а ради се за период од 2022. до 2028. године.

Пољопривредници, како је истакнуто, треба да одреде шта је то што је неопходно унаприједити и који су кључни проблеми везани за ту тему, да би се рјешавали у складу са могућностима, саопштено је из Општинске управе.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана