Општина Билећа ће имати највише соларних електрана у Српској

Срна
Општина Билећа ће имати највише соларних електрана у Српској

БИЛЕЋА- Скупштина општине Билећа усвојила је данас једногласно одлуке о изради регулационих планова за четири соларне електране, а током засједања је истакнуто да је Билећа општина у којој треба да буде изграђено највише соларних електрана у Српској, од којих се очекује нови прилив у локални буџет од око два милиона КМ годишње.

Влада Републике Српске, како је истакнуто, дала је концесије за изградњу четири велике соларне електране на подручју Билеће, а у процедури је добијање концесије за изградњу још двије велике соларне електране, док су за више од 100 малих издате грађевинске дозволе.

Одборник СНСД-а Анастасија Алексић рекла је новинарима да ће општина Билећа имати велике користи не само од те четири, него и од осталих соларних електрана које треба да се граде на подручју Билеће, за чију изградњу је Влада Републике Српске дала концесије.

Алексићева је напоменула да су данас једногласно подржали те тачке дневног реда.

Начелник општине Веселин Вујовић очекује да за Билећу долазе бољи дани, што се видјело и прије неколико дана приликом посјете Билећи предсједника Републике Српске Милорада Додика.

Он је истакао да у Билећи постоји повољна клима за изградњу соларних електрана и да ће општина од плаћања концесионих накнада имати велике користи кад те електране буду на мрежи, а биће запослен и одређен број људи на њиховој изградњи и одржавању.

Према његовим ријечима, данас су усвојене одлуке о изради регулационих планова за четири соларне и једну вјетроелектрану, а укупна снага тих постројења треба да буде око 300 мегавата.

Одборник СРС-а Обрен Самарџић рекао је да Билећа има доста сунчаних дана, што омогућује постављање соларних електрана, истакавши да сви виде да ће општина од тога имати велике користи у наредном периоду.

На сједници Скупштине општине усвојене су одлуке о изради регулационих планова за вјетроелектрану "Планик" и соларне електране "Планик", "Билећа 1", "Трновица-Врбица" и "Златиште-Влахиња".

Соларна електрана "Билећа један" треба да буде инсталисане снаге 270 мегавата, "Планик" инсталисане снаге 96 мегавата и истоимена вјетроелектрана снаге 39,6 мегавата, док је фотонапонска електрана "Трновица-Врбица" снаге 40 мегавата, а "Златиште-Влахиња" 10 мегавата.

За изградњу и кориштење соларне електране "Планик" и истоимене вјетроелектране у Билећи, крајем прошле године су у Бањалуци потписани уговори о концесији, а процијењена вриједност тих инвестиција је више од 230 милиона КМ, саопштено је тада из Министарства енергетике и рударства Републике Српске.

Из Министарства је наведено и да ће концесионар након изградње за свако постројење у буџет Републике Српске плаћати концесиону накнаду од 0,0055 КМ по киловат-часу струје, од чега ће 95 одсто средстава бити усмјерено у буџет општине Билећа.

Одборници Скупштине општине Билећа ће данас разматрати и измјене одлука о комуналним дјелатностима, о оснивању општинске Територијалне ватрогасно- спасилачке јединице и одлуку о продаји земљишта из општинске својине.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана