Оливера Слијепчевић, студенткиња Правног факултета у Бањалуци, десеткама обара рекорде на праву

Милијана Латиновић
Оливера Слијепчевић, студенткиња Правног факултета у Бањалуци, десеткама обара рекорде на праву

Бањалука - Закорачивши на Правни факултет у Бањалуци прије три године, Оливера Слијепчевић није ни слутила да ће постати најбољи студент, а на трновитом путу до дипломе правника до сада је сакупила 17 десетки и једну деветку, која не умањује њен успјех.

 

Уз много рада и труда постигла је просјек оцјена 9,94 и уколико до краја студија настави тим темпом, са трона ће срушити колегу Душка Глодића који је дипломирао 2004. године и са просјеком оцјена 9,87 важио за најбољег студента у историји Правног факултета.

Са правним терминима и литературом сусрела се још у раном дјетињству, с обзиром на то да су јој и родитељи правници. Сагледавши могућности које пружају све високошколске установе у Српској, одлучила је да се упусти у трку за индекс на праву, што се, каже, испоставило као веома добра одлука.

- Шансе за стицање знања и вјештина на овом факултету су велике, много је могућности, различитих области и сигурна сам да свако може пронаћи нешто за себе. Оно у чему се ја проналазим је грађанско право, сегмент који има највише додира са животом - испричала је за “Глас Српске” ова студенткиња треће године права.

Осим теоријских знања, додаје, Правни факултет има веома добро организовану праксу, кроз разне радионице, клинике и симулације суђења.

Времена, истиче Оливера, има за све ако се човјек добро организује, јер организација је, додаје, пола урађеног посла.

- Ниједан сегмент живота нисам запоставила да бих постигла добре резултате на факултету. Имам времена за све што волим, дружење са пријатељима, момка, путовања, шетње са псом, све оно што ме опушта и чини срећном - испричала је ова будућа правница.

Воли да путује и недавно се с прегршћу успомена вратила из Париза, а када и ову годину студија приведе крају, упутиће се ка Будимпешти и Амстердаму. Тајни рецепт за завидан резултат нема, али су упорност, истрајност и редовно учење њен ас у рукаву.

- Материја је заиста тешка и када узмете у руке књигу која има више од 2.000 страна, то изгледа помало застрашујуће. Међутим, редовни одласци на предавања, консултације и учење са разумијевањем довољни су за савладавање обимног градива - рекла је Оливера која школовање не намјерава завршити када узме диплому у руке.

Иако је на евиденцији Завода за запошљавање највише дипломираних економиста и правника, Оливеру то не спутава у намјери да једног дана буде адвокат или судија. Сматра да за свакога ко тежи успјеху постоји мјесто под овим небеским сводом. До сада јој је најтеже било кривично право и то је једини предмет из којег јој се “омакла” деветка. Скромна и насмијана, Оливера каже да су јој највећа подршка родитељи, те да узоре проналази међу својим професорима који су и угледне судије. Фасцинира је правни систем Енглеске који се много разликује од нашег, самим тим јер нема устав и јер су обичајне норме изнад закона.

Стипендија

Оливера Слијепчевић је и стипендиста Фонда “Др Милан Јелић”, а била је једини учесник Осмог форума стипендиста тог фонда као студент првог циклуса студија са Правног факултета.

- Тај вид подршке ми веома значи и ту не мислим само на новчану помоћ која је добродошла сваком студенту, већ на чињеницу што се труд и рад препознају и високо вреднују - рекла је Слијепчевићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана