Одржано гусларско вече посвећено народном гуслару Срђану Трифковићу

Срна
Foto: Срна

ИСТОЧНО НОВО САРАЈЕВО - Гусларско друштво "Филип Вишњић" из Источног Сарајева организовало је гусларско вече посвећено народном гуслару Срђану Трифковићу, који је преминуо прошле године од посљедица заразе вирусом корона.

Предсједник Савеза гуслара Републике Српске Миладин Пандуревић рекао је да је ово вече посвећено човјеку који их је обавезао да бар једном организују меморијални концерт и кажу нешто о њему и његовом раду.

"Срђан је пјевао о свим оним вриједностима које промовишу гусле и епска народна поезија", истакао је Пандуревић.

Он је додао да гусле народу нису представљене онолико колико су вриједне у животу сваког Србина.

"Епска народна поезија је врста књижевног дјела која припада романтизму, супротно од реализма, али је на најбољи начин описано оно како би требало да буде част, поштење, достојанство и љубав према роду своме, према Богу, једном ријечју названо чојство, па тек онда јунаштво. Нажалост, не можемо се похвалити да његујемо све те епске вриједности", истакао је Пандуревић.

Он је напоменуо да су гусле код српског народа, а поготово код гуслара, једнако важне као и скупо стечена слобода.

Пандуревић је нагласио да су срећни због тога што има младих који су заинтересовани да настављају њихов пут, односно да су остали вјерни гуслама.

"На гусларској сцени се појављује све више младих људи који су можда мотивисани Максимом Војводићем, који има 23 године, а који је очарао публику. Не желим да се неко увриједи, али мислим да овим што он сада ради, да је довео гусле до савршенства", рекао је Пандуревић.

Он је додао да су гусле и епска народна поезија нераздвојиви и изразио наду да ће их младе генерације сачувати од заборава.

Срђан Трифковић преминуо је прошле године од посљедица заразе вирусом корона, а осим војне каријере, био је врстан народни гуслар, те предсједник Савеза гуслара Републике Српске.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана