Обиљежено 26 година од формирања Седмог одреда Специјалне бригаде

Срна
Обиљежено 26 година од формирања Седмог одреда Специјалне бригаде

ПРИЈЕДОР - У Приједору је данас обиљежено 26 година од оснивања Седмог одреда Специјалне бригаде полиције Министарства унутрашњих послова (МУП) Републике Српске, чијих је седам припадника дало живот за слободу српског народа.

Ратни замјеник командата Специјалне бригаде полиције МУП-а Српске Љубиша Боровчанин рекао је новинарима да је Седми одред био дио снажног система чије традиције слиједе припадници специјалне антитерористичке јединице МУП-а Републике Српске.

- Ово је дан када се сјећамо погинулих припадника и то није наша обавеза већ потреба и жеља да су ти људи увијек са нама, да њиховим породицама и широј заједници покажемо да су ти људи створили једну задужбину која се зове Република Српска - навео је Боровчанин.
Он је истакао да сви имају обавезу да ту задужбину чувају, унапређују и граде како би била достојна жртава које су за њу пале.
Ратни командант Седмог одреда Специјалне бригаде полиције МУП-а Републике Српске Златко Брдар рекао је да је обиљежавање 26 година протекло уз пуно поштовања и сјећања на погинуле припаднике.
- И не само њих, него свих припадника МУП-а специјалне бригаде и Војске Републике Српске. Поносни смо што су са нама увијек породице погинулих бораца и што им помажемо у складу са својим могућностима - рекао је Брдар.

Градоначелник Приједора Миленко Ђаковић, који је присуствовао овој свечаности, рекао је да су се поново у Приједору окупили борци који су својим јунаштвом, али и чојством, показали да су часни припадинци оружаних снага Републике Српске.

Двадесетседмогодишњи Бранислав Марић каже да је поносни син Жељка Марића који је као припадник Седмог одреда живот изгубио 1995. године на Бенковцу код Санског Моста.

- Отац је био један од оних који су живот дали да би у пресудних тренуцима историје одбранили свој народ и слободу. Изузетно сам поносан на оца - рекао је Марић, те додао да му је отац био велика мотивација да настави његовим путем и упише Полицијску академију у Бањалуци.

Припадници Специјалне бригаде полиције и Седми одред играли су велику улогу у садејству са борцима Војске Републике Српске у одбрани како територије Српске тако посебно у одбрани Приједора.
Погинулим припадници одреда данас је служен помен и положени су вијенци на спомен-обиљежје.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана