Обиљежен дан сјећања на српске жртве из сарајевског насеља Пофалићи

Срна
Foto: Срна

ПАЛЕ- Организација породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Пале и породице жртава из сарајевског насеља Пофалићи данас су положили вијенце код централног споменика на Палама и одали почаст свим српским жртвама страдалим у Пофалићима у протеклом рату.

Вијенце су положили и представници Републичког одбора породица несталих лица и Црвеног крста Републике Српске.

У нападу муслиманских јединица на сарајевско насеље Пофалићи у рано јутро 16. маја 1992. године убијено је око 200 цивила српске националности, а упоредо са ликвидацијом и протјеривањем српског становништва њихова имовина је опљачкана и спаљена.

Дијете несталог лица, Драгана Кусмук са Пала рекла је новинарима да је данашњи датум сјећање на све убијене и нестале Србе из Пофалића, те да се трага за 21 Србином из овог насеља, а када је ријеч о страдалима у Сарајеву тражи се још 176 Срба.

Кусмукова подсјећа да је на данашњи дан, 17. маја 1992. године, њен отац нестао, те да су његови посмртни остаци пронађени и идентификовани уз помоћ Организације породица погинулих и несталих лица.

Предсједник Републичког одбора за тражење заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Марко Грабовац истиче да ова организација увијек присуствује обиљежавању дана сјећања и помену за сва нестала лица српске националности, па су тако и данас на Палама положили вијенце за Србе страдале у Пофалићима.

"Постоје проблеми у тражењу несталих лица. Нисмо задовољни уопште радом одређених институција на нивоу БиХ. Не можемо да се похвалимо ни радом Института за нестала лица, а мислили смо да ће од његовог формирања бити веће поштовање према жртвама и да неће једноставно прикривати одређене масовне гробнице или појединачне гробове", навео је Грабовац.

Према његовим ријечима, питање је да ли ће се икада више пронаћи свака гробница која је измјештена.

"И ја тражим своју мајку. У сваком случају морамо бити што активнији и што више да износимо у јавност да Тужилаштво БиХ не ради свој посао, да није подигло оптужнице против извршилаца и налогодаваца неких хрватско-муслиманских јединица које су дјеловале на простору бивше БиХ", истакао је Грабовац.

Он је поручио да ова организација неће одустати од тражења несталих лица и гробница, те да намјеравају да један акт прослиједе Министарству за људска права и избјеглице БиХ и Тужилаштву БиХ у коме би изнијели све примједбе и незадовољство радом тих институција.

Предсједник паљанске Организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Жељка Кошарац изјавила је новинарима да су породице огорчене и незадовољне процесом тражења нестале родбине, те додала да у томе немају подршку надлежних институција на нивоу БиХ.

Она каже да нису задовољни ни радом Тужилаштва БиХ, нити процесом тражења Срба. Према њеним ријечима, на данашњем округлом столу о теми "Сазнање и нестали Пофалићки Срби" нису били присутни ни представници Тужилаштва, ни Агенције за истраге и заштиту БиХ, а састанак је организован с циљем откривања препрека у процесу тражења мјеста и гробница како би ексхумирали посмртне остатке својих чланова породица за којима трагају већ 29 година.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана