Несвакидашња радња у Приједору: Берберница оживјела дух старих времена

Снежана Тасић
Несвакидашња радња у Приједору: Берберница оживјела дух старих времена

Приједор - Амбијент и услуга једине приједорске бербернице, која је у град вратила дух старих времена, привлаче све више муштерија, који из ове јединствене радње излазе са осмијехом јер осим добре фризуре и уљепшане браде не мањка пријатног разговора са младим домаћином.

Прву берберницу у центру града послије дуго времена отворио је двадесетдеветогодишњи Данијел Миљевић. На идеју да се осамостали и отвори сопствену радњу дошао је случајно, претражујући интернет, гдје је пронашао конкурс који је објавила Омладинска банка Приједор.

- На интернету сам дошао до података, попунио апликацију и прикупио све што је било тражено. Нисам вјеровао да ће проћи, али пројекат је усвојен и добио сам 1.980 КМ - каже Данијел, истичући да му је то био довољан подстицај да крене у самостални посао.

Додаје да су те паре биле довољне за праву фризерску столицу, која је веома скупа, и још понешто прибора који му је недостајао, док је остатак опреме коју свакодневно користи скупљао током деценије рада.

Овај младић прича да се трудио да његова берберница што више личи на оне из старих филмова. На столу кафа и новине, на зидовима црно-бијеле слике, а једино што асоцира на савремено доба је телевизор умјесто некадашњег радио-пријемника.

Миљевић каже да се трудио да ентеријер буде скроман и налик правој берберници.

- Читао сам о томе како је некада било, гледао старе филмове и серије и схватио да се у оваквим салонима одвијао живот, у њему су се могле чути новости из града. Сада је то мало другачије, па овдје погледамо понеку утакмицу и онда коментаришемо, будући да смо у томе највећи стручњаци - кроз шалу прича Данијел.

Муштерија, каже он, има и више него што је очекивао, јер поред шишања, сређује и браду која се вратила у моду.

- Ако неком мушкарцу пријатељи кажу да је фино ошишан или да има лијепу браду, то је онда баш комплимент јер ми мушкарци то једни другима ријетко говоримо - прича Данијел.

Овај млади човјек, који је након завршетка школовања занат брусио деценију, прави је примјер да, ако човјек одабере занимање које воли, онда му ништа није тешко.

- Да би неко данас био фризер, било мушки било женски, мора бити у току шта је људима интересантно и шта је у тренду. Такође, мора да сугерише муштеријама која фризура им најбоље стоји како би што задовољнији излазили из салона. Исто је и са брадом - прича Данијел.

Отварањем бербернице за све младе који знају шта хоће унио је дашак наде да се снови остварују, а суграђанима старије генерације бар мало ублажио носталгију за старим временима.

 

Подршка младима

Млади у Приједору који имају добре идеје за бизнис могу да конкуришу за средства Омладинске банке.

Фондација “Мозаик” је кроз овај пројекат до сада у Приједору подржала девет пројеката чија је вриједност око 23.000 КМ. Дио средстава обезбјеђује и град Приједор.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана