Негативан утицај пандемије на рад правосудних институција

Срна
Foto: Срна

САРАЈЕВО - Учесници онлајн састанка Генералног одбора за правду, унутрашње послове и безбједносну сарадњу Парламентарне скупштине Процеса сарадње у Југоисточној Европи (SEECP) указали су на негативан утицај панедмије на рад правосудних институција.

Предсједавајући делегације парламента БиХ у Парламентарној скупштини СЕЕЦП-а истакао је пред Генералним одбором значај усвајања Закона о привременим мјерама у раду правосудних и других органа БиХ за вријеме стања природне или друге несреће.

Чолак је навео да је сврха усвајања овог законског рјешења, чији се текст усаглашава у Парламентарној скупштини БиХ, да странке у поступку не губе право на жалбу због истека законских рокова усљед пандемије.

Он је учесницима онлајн састанка пренио искуства рада правосудних институција у вријеме пандемије, нагласивши да је један број тих институција, укључујући и Уставни суд БиХ, радио на даљину, што је пракса која се у неким случајевима може примијенити и по окончању пандемије с циљем убрзавања поступака пред правосудним институцијама.

Тема овог састанка у организацији Велике народне скупштине Турске била је “Правосудна ефикасност током глобалне пандемије: нове услуге и праксе”, саопштено је из парламента БиХ.

Искуства Турске у вези са функционисањем правосуђа у вријеме пандемије представио је замјеник министра правде у Влади Турске Јакуп Могул.

Високи званичник Владе Турске, као и остали дискутанти, изнијели су оцјену о негативном утицају пандемије на рад правосудних институција, те нагласили потребу дигитализације рада правосудних институција, уз пуно поштовање принципа заштите података и транпарентности рада и поступака пред правосудним институцијама.

У усвојеном извјештају и препорукама са овог састанка, учесници су се заложили за чешћу размјену искустава представника чланица СЕЕЦП-а у вези са функционисањем правосудних институција и институција унутрашње безбједности у вријеме пандемије, као и за јачање и унапређење регионалне сарадње у овим областима, наведено је у саопштењу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана