Не стишава се бура у Билећи: Звездано небо спрема опозив, Алексић контраудар

Милијана Латиновић
Не стишава се бура у Билећи: Звездано небо спрема опозив, Алексић контраудар

Билећа - Бура у Билећи се не стишава након што је начелник ове општине Миљан Алексић (СНСД) изгубио већинску подршку у парламенту и док једна страна тврди да је опозив првог човјека општине на помолу, дојучерашња већина увјерава да ће ускоро вратити надмоћ у локалној скупштини.

Алексићу је у четвртак на сједници леђа окренуо страначки колега Радослав Брчић (СНСД) као и одборник Уједињене Српске Саша Радан, чиме је већина прешла у руке клуба "Звездано небо" који подржавају одборници СДС-а и ПДП-а.

Узаврела атмосфера са сједнице настављена је и дан касније.

Алексић тврди да ће до идуће сједнице парламента СНСД формирати стабилну већину, јер су, каже, многи одборници већ увидјели каква је нова већина, али не жели да каже ко ће прећи на његову страну.

- Брчић никада не би ни био у СНСД-у да сам се ја питао. Не би био у странци, а камоли кандидат за одборника. Све сам му попуштао, чак и неку проневјеру, али сад је дошао мак на конац - рекао је Алексић, не желећи да износи детаље о каквој проневјери је ријеч.

На тврдње о најављеном опозиву, само се насмијао.

- Има код нас изрека: "Снила баба што би била рада", е то је мој коментар - поручио је Алексић.

Брчић, са друге стране, тврди да не напушта СНСД.

- Што ћу ја напуштати СНСД кад сам га правио, то је моја друга кућа, коју Алексић руши и ради све противзаконито. Само ме предсједник странке Милорад Додик може искључити. Новој већини прикључиће се још три или четири одборника из СНСД-а. Сазнаћете све, полако - рекао је Брчић.

На питање да ли ће са "Звезданим небом" тражити опозив Алексића, Брчић каже да ће му дати још мало времена.

- Даћемо му времена да почне да долази на посао свако јутро, да сарађујемо, а ако не, питаћемо грађане да ли хоће пијаног и дрогираног начелника или нормалног - рекао је Брчић.

Одборник СНСД-а Предраг Чукнић тврди да нема шансе да ће неко напустити странку, те да су Брчићеве тврдње обичне небулозе и измишљотине.

Одборник СРС "Др Војислав Шешељ" Дражен Дунђер каже да ће опозив Алексића зависити од подршке СДС-а.

- Ми смо га довели на мјесто начелника, а истрајаћемо да га опозовемо. Ми смо и у четвртак предлагали, али СДС није био спреман. Ако они донесу чврсту одлуку, са задовољством ћемо подржати опозив Алексића - рекао је Дунђер.

Одборник СДС-а Миодраг Уљаревић каже да општински одбор ове странке још није имао на дневном реду тачку о опозиву првог човјека Билеће.

- Ми се придржавамо одлука одбора и врха странке. Веома је могуће да до опозива дође на некој од идућих сједница. Ако општински одбор одлучи да буде подржан опозив и добијемо наредбу од врха странке, тако ћемо и учинити - рекао је Уљаревић.

Оставке

На сједници Скупштине општине Билећа у четвртак су пљуштале и оставке. Наиме, предсједник билећког парламента Блажо Вујовић (СНСД) поднио је оставку, а дужности је разријешен и потпредсједник Бранко Алексић.

Инциденти

Јануар 2017.

Уочи конститутивне сједнице Скупштине општине физички је нападнут одборник СНСД-а Радослав Брчић, због чега су ухапшени брат потпредсједника парламента Милан Дунђер и Жељко Вујовић. Брчић је тада рекао да су му Дунђер и Вујовић пришли с леђа, ударали га и вукли по асфалту.

Децембар 2016.

Дражен Дунђер упутио Миљану Алексићу увредљиве ријечи када је стао за говорницу, послије чега је одборник СНСД-а Предраг Чукнић микрофоном гађао Дунђера. Након тога је кренуло нагуравање одборника, увреде и пријетње, а реаговало је и обезбјеђење.

Јун 2011.

На сједници Скупштине дошло до вербалног сукоба између Дражена Дунђера и одборника ДНС-а Славка Дангубића, а реаговала је и полиција. Послије завршетка сједнице у аутомобил у којем се налазио Дунђер са супругом намјерно је својим возилом ударио Билећанин Владимир Шешлија, а потом Дунђеров "мерцедес" ударио и металном шипком. Шешлија је ухапшен.

Април 2010.

Након свађе и међусобних пријетњи двојице билећких радикала Бранка Алексића и Дражена Дунђера дошло је и до пуцњаве. Инцидент се догодио испред зграде општине у Билећи, када је Алексић, након препирке са Дунђером, испалио хитац у земљу. Повод за пуцњаву била је свађа због наводно присвојеног страначког новца.

Јануар 2010.

Одборник СРС "Др Војислав Шешељ" у Скупштини општине Билећа Предраг Леро пријавио је полицији да га је претукла и нанијела му тешке тјелесне повреде група предвођена Драженом Дунђером. Он је тврдио да је напад политички мотивисан, јер је подржао опозиционог кандидата Драгана Бабића. Дунђер је оптужио Леру да је примио новац да би промијенио ставове.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана