Након пожара проговорили о крађама: Нестају им ствари из кућа и љетина са њива

nezavisne.com
Након пожара проговорили о крађама: Нестају им ствари из кућа и љетина са њива

Требиње - Требињцу Рајку Савовићу из села Загора, код Требиња, изгорјела је прије неколико дана породична кућа у засеоку Турица, а прве информације да је пожар изазвао удар грома отвориле су много дубљу тему, у којој се испоставило да у овом засеоку пљачкаши краду шта им се нађе под руком.

Савовић није желио много да прича о свему што му се догодило, наводећи да му није јасно гдје је ударио гром и како се све запалило, те да је очигледно да је у кућу неко провалио, али да је и раније имао крађа па су му и љетину са њиве крали.

“Живим у Требињу па нисам у могућности да долазим овдје сваки дан, већ повремено с обзиром на то да овдје обрађујем и земљу, тако да ме о свему обавијестио један ловац са којим сам у роду. Он ми је рекао да је гром ударио у кућу те да су ловци угасили ватру. Када сам стигао, остало ми је само да почистим остатке паљевине и гледам како ћу на кући замијенити салонит плоче којим је покривена и које су добрим дијелом прогорене”, каже Савовић.

У Полицијској управи Требиње је потврђено да је случај пријавио власник куће и да су увиђај извршили њихови инспектори, те да су утврдили да је у кућу заиста проваљено, што су потврдили и свједоци, али су навели да су то морали урадити како би угасили пожар.

Полиција током увиђаја није пронашла трагове који указују на намјерну паљевину, али је претходно власник рашчистио остатке горевине па је тако могао уништити и доказе.

Њему и његовим рођацима је цијели случај сумњив јер, како кажу, ово није прва штета коју су имали у посљедње вријеме у њиховом засеоку. У селу, у коме одавно нема сталних становника, осим некадашњих мјештана крстаре још једино ловци којима је стару кућу дао на кориштење један бивши мјештанин Турице.

Најприје је, кажу мјештани, почело да им нестаје покућство из кућа, бакарни и алуминијумски лонци, па су налазили побране све орахе из њихових вртова, а у посљедње вријеме им краду сву љетину са њива.

“Не краде се мало, већ се побере цијела њива купуса, бораније, повади се кромпир, па нам сав труд испадне узалудан”, каже Ристо Савовић, огорчен због онога што се дешава у Турици.

Савовићи не сумњају једни у друге јер сви раде за себе понешто, али сумњају да им љетину краду они који су врло добро упознати са мјестима која се обрађују и њивама на којима је поврће. У питању је крај који је још прије рата остао пуст, далеко је од града, па је потребно знати доћи до села и до њива које обрађују.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана