Након 120 година почела реконструкција зграде Завичајног музеја у Прњавору

Срна
Foto: Срна

ПРЊАВОР  - У Прњавору је почела адаптација и реконструкција зграде у којој је смјештен Завичајни музеј, за шта је из општинског буџета издвојено око 290.000 КМ.

Објекат је изграђен 1899. године и једно је од здања по којем је Прњавор препознатљив. Дарио Топић из Завичајног музеја рекао је да је, након 120 година, током којих није било значајнијих радова на објекту, потребно урадити замјену крова, столарије и фасаду.

"Настојаћемо да згради вратимо првобитни изглед. Урадићемо улазно степениште и прилаз за лица са инвалидитетом, док ће се адаптација унутрашњости за потребе проширења етнографске и историјске поставке радити парцијално", најавио је Топић.

Начелник општине Прњавор Дарко Томаш навео је да је било потребно да овај објекат добије трајну намјену.

"Прије двије године основали смо Завичајни музеј, који одлично функционише захваљујући Дарију Топићу, који има добре идеје, а и комплетне поставке су из његове личне колекције коју је донирао Музеју", рекао је Томаш. У садашњој етнографској поставци Музеја налазе се четири тематске цјелине са око 200 различитих предмета, а планира се проширење са још три поставке. Рок за извођења радова је 90 радних дана.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана