Нада Праштало, учитељица у приједорској ОШ Доситеј Обрадовић: Школско звоно и послије 40 година буди милину

Милијана Латиновић
Нада Праштало, учитељица у приједорској ОШ Доситеј Обрадовић: Школско звоно и послије 40 година буди милину

Приједор - Рад са дјецом најљепше је занимање, а љубав и поштовање које сам добијала током четири деценије у овој професији највреднија су успомена, коју ћу понијети из учионице кад догодине одем у пензију.

Испричала је то учитељица из приједорске Основне школе "Доситеј Обрадовић" Нада Праштало, поводом 5. октобра, Дана учитеља. Уз учитељицу Наду стасале су бројне генерације основаца у граду на Сани и иако више не може да поброји све генерације које је подучавала, лица њене дјеце, како их одмила зове, урезана су дубоко у њеном срцу.

Још као дјевојчица маштала је да буде учитељица. Завршила је учитељску школу у Приједору, а школовање је наставила на Филозофском факултету у Бањалуци, одакле је понијела звање наставника историје и географије. Поставши учитељица сву своју енергију усмјеравала је на то да школарце усмјери на прави пут. Љубав према послу, труд и упорност били су њена водиља свих ових година.

- Сваког септембра када звоно огласи почетак нове школске године, љубав према овом послу у мени се изнова рађа. Раздрагана лица основаца су нешто што се ни са чим не може упоредити - испричала је Праштало и додала да јој и данас срце заигра када је неко од бивших ђака поздрави на улици.

Позната као свестран педагог учитељица Нада своје је ђаке усмјеравала да се баве спортом, да одаберу инструмент који "лежи" њиховом срцу, а многим студентима била је ментор. Љубав према писаној ријечи, по којој је препознају сви Приједорчани, пренијела је и на своје школарце.

- Слободно вријеме сам посветила писању поезије и прозе. Пренијела сам то и на своје ђаке, чије су пјесме и приче побрале симпатије многих - истакла је Праштало.

Из њеног пера до сада су изашле четири књиге, а у новембру ће свјетло дана угледати и лирски роман "Трагови на души", у којем су овјековјечени многи догађаји из њеног живота.

Ратне године, у којима је била члан "Кола српских сестара" и помагала избјеглицама, најтежи су период њеног живота. Сјећање на ђаке чији су животи угашени у вихору рата најболнија је успомена.

- Деведесетих година срела сам једног свог ученика у војничкој униформи. Рекао ми је да у вријеме када сам им предавала о балканским и свјетским ратовима није могао ни да наслути да ће зла судбина задесити и наш родни крај. Након неколико дана видјела сам његову смртовницу и то је нешто најтеже што је обиљежило мој радни вијек - испричала је Праштало и додала да ће га заувијек памтити по љубичицама које јој је доносио сваког прољећа са ријечима: "Срећно Вам прољеће".

Тринаеста звјездица

Ђак учитељице Нада Праштало била је 13. бањалучка звјездица Слађана Кобас.

- Не могу а да се не сјетим моје Слађане. Била је одличан ђак, сваке године на годишњицу њене смрти одлазим на гробље да упалим свијећу за спокој њене душе - рекла је учитељица.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана