Начелник Оштре Луке из фотеље међу орахе

Снежана Тасић
Начелник Оштре Луке из фотеље међу орахе

Оштра Лука - Након што заврши радне обавезе на мјесту првог човјека општине Оштра Лука, Драган Станар свакога дана одлази на породичну плантажу гдје с пуно љубави води бригу о 600 садница љешника и ораха које је сам засадио.

Када је прије седам година сређивао породично имање, које је било запуштено и зарасло ситним растињем и бујади, Станар је дошао на идеју да се опроба у производњи коштуњавог воћа. 

Парцеле је узорао и детаљно припремио за садњу љешника и ораха. 

- Првих 220 садница са опрашивачима набавио сам из Србије и засијао на око три дунума. Први озбиљан род донијеле су ми лани - прича Станар.

Услиједила је садња на другој, а затим и трећој парцели, тако да сада орахе и љешнике узгаја на површини од близу шест хектара. Тако се овај вриједни домаћин за веома кратко вријеме сврстао међу неколико највећих узгајивача, првенствено ораха, а све то не би било нимало чудно да није у питању човјек који обавља врло одговорну функцију начелника општине. 

- Иако треба доста времена провести на плантажи, волим то да радим па ми ништа не пада тешко. Након завршених дневних обавеза на плантажу долазим сваки дан, без изузетка. То ме релаксира - прича Станар.

Каже да је имао прилике да види и друге плантаже ораха и да, без лажне скромности, може рећи да је његова међу бољима.

- Свако стабло сам лично посадио. Ниједно се није осушило. Поред сваког сам стотину пута клекнуо, јер је ово инвестиција за будућност која захтијева много рада, труда , времена и знања. Ништа не може на брзину - истакао је Станар.

Пољопривредни радови му нису никада били страни, јер је раније узгајао малине и купине, али је бригу о њима препустио стрицу.

- Опредијелио сам се орахе јер је њихова цијена константна, док цијена љешника на тржишту доста варира. Тренутно немам велику финансијску корист, а рачунам да се временом може остварити солидна зарада. Ко год се овим бави у нади да ће се силно обогатити гријеши - истиче Станар.

Нада се да ће његова два сина наставити да се баве овим послом.

- Ако буду хтјели да раде, имаће. Идеја ми је да правим орахово хладно цијеђено уље чија цијена на тржишту премашује 100 евра за литар. То је одличан антиоксиданс и фармацеутска индустрија га највише купује. У производњи не користим никакве хемикалије тако да су моји ораси загарантовано здрави - рекао је Станар.

Кроз шалу каже да су му вјеверице једини конкуренти у послу.

- Са њима проблем рјешавам договором, има ораха довољно за свакога од нас - испричао је Станар са осмијехом на лицу.
 

Приноси

Када су у питању приноси, Драган Станар каже да је ова година за орах изузетно лоша.

- Хладно вријеме у мају је много наштетило ораху па очекујем до 40 килограма по стаблу. Иначе, максималне приносе орах даје тек десетак година након садње - каже он. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана